ÚS: Radnice za Jančíka patrně zmanipulovala privatizaci domu

Brno - Ústavní soud (ÚS) znovu otevřel spor o platnost kontroverzní privatizace bytového domu v Praze 5. Soudci minulý týden vyhověli kasační stížnosti občanského sdružení Zubatého 1, žalobou se bude muset opět zabývat Obvodní soud pro Prahu 5. Radnice v době starostování Milana Jančíka (ODS) prodala bytový dům ostravské firmě Denika Real 2000. O dům přitom usilovali i jeho obyvatelé, kteří kvůli tomu založili občanské sdružení. Podle Ústavního soudu vše nasvědčuje tomu, že radnice nastavila kritéria tak, aby uspěla právě soukromá firma.

Ústavní soud zdůraznil, že nabídkové řízení musí být v souladu s dobrými mravy a principy slušnosti, tedy kritéria nemají být pouze záminkou pro výběr předem stanoveného zájemce. „Ti, kdo obec spravují, by neměli ztratit ani na okamžik ze zřetele, že nejsou majiteli obce a že správa obce není poručníkováním těch, kteří obec tvoří,“ stojí v nálezu senátu se zpravodajem Miloslavem Výborným.

Nájemníci žádali o privatizaci domu opakovaně v letech 1992 a 1997. Radnice pak v roce 2003 zveřejnila záměr prodeje. V nabídkovém řízení občanské sdružení tvořené nájemníky nabídlo 33,3 milionu Kč. Radnice ale zveřejnila nový záměr, do kterého včlenila ještě podmínku v podobě pětimilionové jistiny. Tu dokázala složit jen firma Denika Real 2000 a dům získala za 33,5 milionu Kč.

Později občanské sdružení podalo žalobu. Žádalo v ní soud, aby určil, že privatizace je neplatná a že majitelem domu a pozemku je nadále město Praha. Žalobou se nyní musí znovu zabývat obvodní soud.