Unikající plyn otrávil dva muže

Královéhradecko - Dva lidské životy si dnes v Česku vyžádal únik plynu. Asi 35letý muž zemřel na otravu zplodinami oxidu uhelnatého v rekreačním objektu v Horních Lysečinách na Trutnovsku. Dalšího mrtvého muže, kterého zřejmě otrávil stejný plyn, našli hasiči dopoledne v bytě v Okružní ulici v Hradci Králové. Příčiny obou neštěstí vyšetřují policisté.

Trutnovští hasiči k neštěstí vyjížděli dnes dopoledne, kdy byl oznámen únik nebezpečných látek. Záchranáři se k chatě museli kvůli vysoké sněhové vrstvě dostat na skútru, v objektu našli muže, který již nejevil známky života. Podle policie muž pravděpodobně zemřel na následky otravy zplodinami, které unikaly z plynového kotle.

Hasiči do bytu v Okružní ulici v Hradci Králové vyjížděli po 11:00 hodině. Do bytu, ve kterém byl nahlášen únik plynu, se hasiči dostali přes balkonové dveře. Uvnitř našli muže, který už nejevil známky života. Hasiči na místě naměřili zvýšenou koncentraci oxidu uhelnatého.

V České republice kvůli úniku oxidu uhelnatého zemře každoročně několik lidí, například loni v prosinci našli hasiči v Kaznějově na Plzeňsku mrtvého osmapadesátiletého muže a jeho o 16 let mladší zraněnou partnerku, nařízená pitva potvrdila otravu plynem. Loni v listopadu způsobil únik plynu z poškozené karmy rodinnou tragédii v Třebíči, při které zemřel dvaašedesátiletý otec a jednatřicetiletý syn, sedmapadesátiletá matka skončila s otravou v nemocnici.