Světlušky opět vylétly posvítit na pomoc nevidomým

Ve více než třech stovkách měst a obcí v Česku začíná sbírka Světluška na pomoc nevidomým dětem i dospělým, která potrvá do pátku. Dvojice dobrovolníků budou nabízet zájemcům za příspěvek náramky či tykadla. Výtěžek se použije na speciální pomůcky, studijní stipendia, osobní asistenty či na výcvik vodicích psů.

V létě putuje Českou republikou také kavárna POTMĚ, kde si lidé mohou vyzkoušet, jak složitá může být bez zrakových vjemů tak běžná věc, jako zajít si na kávu. „Je to zajímavá zkušenost pro každého vidícího vyměnit si na chvíli role,“ řekla Kateřina Urbanová, která pracuje v Kavárně POTMĚ. „Je to unikátní věc, která se často neopakuje,“ dodal ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu Přemysl Filip.

Novinkou letošního 14. ročníku celorepublikové sbírky je možnost přispět on-line prostřednictvím mobilní aplikace nebo webu svítíš.cz, kde lidé také najdou mapu všech míst, kde se světlušky vyskytují. Projekt lze podpořit po celý rok také odesláním jednorázové dárcovské SMS ve tvaru DMS SVETLUSKA na číslo 87 777.

Světlušky opět vylétly posvítit na pomoc nevidomým (zdroj: ČT24)

Do sbírky se po celé zemi zapojí vybrané knihovny a mateřské školy. Pro děti připravily program o zraku a budou je srozumitelnou formou seznamovat se světem nevidomých, zároveň jsou ve více než osmdesáti knihovnách ke koupi také sbírkové předměty.

Sbírku pořádá nadační fond Českého rozhlasu. Poprvé se konala v roce 2003 a loni vynesla sbírka více než 13 milionů korun. Pomohla stovkám jednotlivců i menším neziskovým organizacím, které umožňují lidem se zrakovým postižením vést maximálně samostatný a aktivní život. „Jsou to kompenzační pomůcky, mluvící počítače, rekondiční pobyty, nebo příspěvky na kulturu,“ upřesnil Filip.