Státní zástupce Kafka v ČT: Kdo si hraje s ohněm, musí počítat s následky

Praha – Podle zlínského státního zástupce Romana Kafky se dostala policie v rozplétání metanolové kauzy poměrně vysoko. V rozhovoru pro ČT dále uvedl, že dozor nad vyšetřováním celého případu bude ve Zlíně na úrovni krajského státního zastupitelství.

Kafka se dnes sešel s šéfem policejního týmu Metyl Václavem Kučerou. Shodli se, že dosavadní šetření bylo spíše roztříštěné a že bude procesně výhodnější vést jedno společné trestní řízení. „Aféra ale zahrnuje oblast celé České republiky, má přesah i na území Slovenska a Polska a je tedy na místě více koordinovat činnost policejního týmu, jehož centrum bude ve Zlíně na úrovni krajského ředitelství,“ uvedl Kafka. Zároveň se tak zvýší šance na potrestání pachatelů. 

Dosavadní práci policie v krajích ale státní zástupce pochválil. „Policie postupuje větev po větvi, generaci po generaci… nelze ale odhadnout, kolik pater je ještě před námi,“ prohlásil Kafka s tím, že vyšetřování potrvá ještě řadu měsíců. Policie při vyšetřování sice pokročila od prodejců k distributorům, zdroj závadného alkoholu ale stále nezná.

Kafka se domnívá, že se metanol nedostal do alkoholických nápojů omylem, ale že šlo o úmysl. Výrobci sice neměli v úmyslu usmrtit desítky lidí, což by pro jejich podnikání bylo kontraproduktivní, podle Kafky jim ale muselo být jasné, že pokud metanol do nápojů přimíchávají, může dojít k ohrožení života a zdraví - a to se i stalo. Proto také dal kriminalistům pokyn, aby zahájili šetření i pro trestný čin úmyslného obecného ohrožení.

„Dle mého názoru by měla být činnost pachatelů, kteří stáli na počátku toho řetězce, právně kvalifikována jako závažnější trestná činnost. Je zde trestní sazba 12–20 let,“ vysvětlil žalobce. Pro viníky tak není vyloučen ani výjimečný trest – vězení až 30 let či doživotí. „Kdo si hraje s ohněm, musí počítat s následky, které to může mít,“ prohlásil v ČT Kafka. V případu bylo zatím obviněno 30 lidí, řada z nich je stíhána vazebně. 23 lidí po požití jedovatého metanolu zemřelo, desítky lidí stále zůstávají v nemocnicích. Někteří už byli propuštěni do domácího ošetřování. Stále se však objevují nové případy otrav.