Stamilionové transakce s pozemky z okolí Rittiga: v systému krytí se přestávali orientovat i sami aktéři

V lednu policie obvinila dva blízké spolupracovníky lobbisty Iva Rittiga kvůli transakcím s pozemky v pražských Hodkovičkách. Předcházel tomu policejní zásah v pražské advokátní kanceláři MSB Legal. ČT nyní zjistila nové podrobnosti z rozsáhlého případu krácení daní. Byznys s lukrativními pozemky dle policie fungoval jako promyšlený systém.

Transakce řídil David Michal – někdejší dvorní advokát lobbisty Iva Rittiga. Podle policie měl mít na starosti strukturu zainteresovaných firem i finanční toky. 

Michal nyní čelí obvinění z krácení daní. A s ním i jeho dlouholetý spolupracovník Ferdinand Überall, který dle mínění detektivů hrál v systému roli takzvaného bílého koně. Oba obvinění odmítají.

Hodkovičky jsou vilová čtvrť na jihu Prahy. Kousek od Vltavy leží rozsáhlé nezastavěné parcely. Stávalo tu mimořádně velké zahradnictví s několika řadami skleníků, které však od 90. let chátraly. Nyní se tu plánuje výstavba bytových domů pro stovky lidí.

Koncem roku 2012 se situace „rozhýbala“ kontroverzní restitucí. A krátce po převedení parcel z Pozemkového fondu ČR vstoupil dle policie na scénu právník David Michal. Údajně stojí za vznikem klíčové společnosti Randwick, které restituent nabyté pozemky v podstatě obratem prodal. Cena se tehdy přehoupla přes 44 milionů korun.

Randwick, záhy po vzniku převeden do vlastnické struktury firmy z Kypru, byl přitom majetkově a personálně propojen s dalšími společnostmi, mezi nimiž dle policie navíc vznikla a dále se rozvíjela řada účelově konstruovaných vzájemných závazků a pohledávek. Například si mezi sebou půjčovaly peníze či přeprodávaly akcie. To podle vyšetřovatelů proto, aby se znepřehlednily toky peněz. Ve složitém systému se pak údajně přestávali orientovat i samotní aktéři.

Těmito transakcemi se v následujících měsících několikrát změnil formální majitel téměř šesti hektarů pozemků bývalého zahradnictví. Po řetězci různých převodů pak nakonec původní akcie Randwick - a s nimi i lukrativní parcely - skončily o necelé tři roky později ve firmě patřící do developerského holdingu Finep. Cena už přesáhla 200 milionů korun.

Na konci řetězce je podle policie daňový únik 38 milionů

Jak upozornil zpravodajský web iRozhlas, výnos z tohoto obchodu podle detektivů odplynul do další společnosti na Kypru. Tyto zahraniční firmy - kterým dle policie formálně šéfoval Michalův dlouholetý spolupracovník Ferdinand Überall - pak údajně měly sloužit jen jako subjekty, přes které peníze třetích stran (určené na nákup nemovitostí) procházely.

A vyšetřovatelé míní, že z obchodu s developerem - v němž figurovaly tyto kyperské firmy – nebyla vědomě zaplacena v Česku daň z příjmů ve výši 38 milionů korun. „Krácení daní se měli dopustit tím, že nepodali za daňový subjekt, kyperskou společnost, daňové přiznání k dani z příjmů právnických osob a tuto daň neuhradili, ačkoliv došlo ke zdanitelnému plnění,“ potvrdil ČT v lednu státní zástupce Adam Borgula. Proto začala policie Michala i Überalla trestně stíhat.

„Je to obrovská věc“

Co se týče role obou mužů, policisté mají za to, že někdejší dvorní Rittigův právník Michal celou složitou transakci i strukturu firem od počátku řídil. A kalkulují například i odposlechnutým hovorem z poloviny roku 2015, kdy Michal hovoří o tom, „že celou transakci těch pozemků udělá on, i všechno, co se týká Certonia (jedna z uváděných kyperských firem), a že chce vědět o všem, protože je to obrovská věc.“

Überall pak byl dle vyšetřovatelů nastrčen jako formální vlastník zainteresovaných společností, podepisoval důležité listiny a smlouvy a o všem věděl – tedy i o daňových únicích. A pakliže se o povinnosti „svých“ firem nezajímal, činil tak dle policie minimálně s nepřímým úmyslem zkrátit daň. Detektivové totiž mimo jiné disponují svědectvím, že fungoval jako takzvaný bílý kůň a podepsal jakýkoliv dokument, který Michal předem označil.

Policie oba muže viní z toho, že dle aktuální potřeby konstruovali mezi zainteresovanými firmami vzájemné závazky a pohledávky s úmyslem snížit daňovou povinnost. Přitom dle detektivů mohli spoléhat i na to, že transakce s akciemi, v nichž figurovaly právě kyperské firmy, uniknou pozornosti českých úřadů.

„V popisované trestní věci jde o úmyslné opomenutí (zaplatit daň z příjmu, pozn. red.), které se navíc obvinění pokusili zakrýt tím, že z obchodního rejstříku není patrný opakovaný prodej obchodního podílu, akcií společnosti Radwick, ale až převod na společnost Finep,“ píše se v obvinění, do něhož měla ČT možnost nahlédnout.

Pozemky v Hodkovičkách přitom koncem loňského roku opět změnily majitele. Developer je prodal firmě Skanska. Jak v úterý uvedl iRozhlas, Skanska za ně podle smluv založených v katastru nemovitostí zaplatila téměř 581 milionů korun.

Vyjádření Michala a Überalla se ČT ani po opakovaných urgencích nepodařilo získat. Michal nezvedal telefon a na SMS nereagoval. Přepojit telefon na Überalla pak na recepci jeho pracoviště odmítli a na otázky zaslané e-mailem skrze jeho sekretariát neodpověděl. Pakliže se redakci podaří jejich vyjádření získat, bude doplněno. 

Nicméně Michal provinění odmítl v krátkém vyjádření pro iRozhlas s tím, že podle něj neměla kyperská společnost povinnost v Česku daně platit. A upozornil, že to má podložené expertními stanovisky daňových poradců z České republiky i z Kypru. Vedle toho uvedl, že neměl mandát podávat za tyto společnosti daňové přiznání.

Naopak vyšetřovatelé se v obvinění odvolávají na zákon o daních z příjmů, který dle nich ukládá daňovou povinnost na prodej akcií českých firem, když jejich hodnotu tvoří více než z poloviny nemovitý majetek umístěný v Česku.