Spotřební daň na cigarety se zvýší, plánují poslanci

Praha – Koaliční politici mají nový plán, jak dostat do zdravotnictví chybějící miliardy. Chtějí, aby stát o jednu až dvě koruny zvýšil spotřební daně na cigarety a výnos z nich poslal zdravotním pojišťovnám. Návrh šéfa zdravotního výboru Borise Šťastného podporuje i ministr Leoš Heger. Naopak ministr financí Miroslav Kalousek je k plánu skeptický. „Ti, kteří kouří, by se podíleli na léčbě svých onemocnění. Peníze by se nerozptýlily v systému daní, neutrácely by se tam, kde nemají,“ tvrdí Šťastný.

Zvýšení spotřební daně z krabičky cigaret o jedinou korunu a její přesměrování zdravotním pojišťovnám by přineslo do zdravotnictví miliardu korun. To je například částka, která ročně stačí na nákup všech léků pro celou Fakultní nemocnici v Motole.

Ročně kvůli kouření onemocní rakovinou 20 tisíc Čechů. Tabák ale může způsobit třeba i infarkt nebo mozkovou mrtvici. Zhruba 18 tisíc lidí ročně kvůli svému zlozvyku zemře. Podle kvalifikovaných odhadů odborníků stojí léčba nemocí, které prokazatelně způsobily cigarety, mezi 25 a 30 miliardami ročně.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Plán na vyšší spoluúčast kuřáků proto podporuje i ministr Leoš Heger, kterému bude jen příští rok ve zdravotnictví chybět 10 miliard. „Mně by se to samozřejmě strašně líbilo. S panem ministrem Kalouskem, který to má všechno v gesci, jsme mnohokrát mluvili o možnostech zvýšit daně za cigarety a tabák a dát něco do zdravotnictví,“ říká Heger.

Šťastného návrh podporují i další poslanci. „Ta koruna by vlastně byla osobní daň člověka za to, že si kazí zdraví a musí si to zaplatit,“ vysvětluje místopředseda sněmovního zdravotního výboru Jiří Štětina.

Ministru financí se ale financování zdravotnictví ze spotřebních daní nelíbí. „Jsme zásadně proti, aby v tomto případě došlo k účelovému provázání příjmů a výdajů,“ podotýká mluvčí Ondřej Jakob. Kalousek už přitom se zvýšením spotřebních daní na tabák příští rok počítá, a to dokonce o dvě koruny na krabičku. Dvě miliardy navíc chce ale použít na snižování rozpočtového schodku.