Soudce si vzal úplatek. Půjde na 5,5 roku do vězení

Jičín – Bývalý soudce litoměřického soudu Josef Knotek půjde za korupci na pět a půl roku do vězení. Poslal ho tam okresní soud v Novém Jičíně. Kromě toho Knotkovi uložil peněžitý trest 200 tisíc korun. Státu propadne také 30tisícový úplatek, který měl podle verdiktu někdejší soudce přijmout. Rozhodnutí soudu nicméně zatím není pravomocné.

Kromě Knotka byl podle obžaloby do korupční kauzy zapletený i další soudce – Ladislav Jelínek. Jeho jednání dnes ale jičínský soud postoupil tomu litoměřickému jako kárné řízení. Obžaloba vinila oba aktéry kauzy z toho, že za úplatu ovlivňovali výsledek některých případů. Zasadit se obžalovaní v rozporu se zákonem měli například o posun termínů hlavních líčení, dopustit se měli také manipulace se zákazem řízení.

„Obecně lze říci, že pokud je prokázána korupce u soudce, tak asi lze citelný nepodmíněný trest očekávat,“ řekl čestný prezident Soudcovské unie a předseda pražského městského soudu Libor Vávra.

Úplatky podle státního zástupce směřovaly zejména k Josefu Knotkovi. Jejich výše se údajně pohybovala ve statisícových částkách. „Jedná se jak o částky, které byly přislíbeny, tak o částky, které byly vyplaceny,“ upřesnil státní zástupce Radim Dragoun. Pro Knotka proto požadoval šestiletý trest.

Ladislav Jelínek pak místo peněz měl jako pozornost dostat láhev whisky – výměnou za urychlení podmíněného propuštění odsouzeného muže. I toto jednání prý probíhalo v režii Knotka.

Obžalovaní při zahájení hlavního líčení před soudem odmítli vypovídat, například Jelínek pouze řekl, že trvá na tom, že se nedopustil ničeho nezákonného. Obhájci opakovaně poukazovali na nepřípustnost některých důkazů, zejména odposlechů. „Mediální tlak, mediálně sledovaná kauza přináší vždy mediálně zostřené rozsudky. Trestní řízení by nemělo být ovládáno zásadou 'účel světí prostředky'. Jestliže je nějaký důkaz nezákonný, tak by k němu nemělo být přihlíženo,“ reagoval na dnešní verdikt Knotkův advokát Pavel Polák. Ve dvou bodech obžaloby pak podle něj není žádný důkaz svědčící o porušení zákona, u dalších dvou uvedl, že by spíše mohlo jít o kárné provinění.

Bývalý ministr spravedlnosti Karel Čermák naopak považuje trest pro Knotka za přiměřený. „Úplatní soudci, to je něco jako pedofilní kněží. Jistá přísnost tam přece jen být musí,“ zdůraznil. V rozhovoru pro ČT24 pak také naznačil, že litoměřická kauza zřejmě nebude jediná svého druhu v Česku: „Podobné případy se určitě dějí. Je to i věcí publika včetně médií, aby na toto upozorňovala. Jakmile takové upozornění přijde, je třeba, aby se tím nadřízení až po toho nejvyššího zabývali a udělali patřičné kroky, abychom tyto záležitosti omezili.“

Podobně hodnotí význam dnešního verdiktu také státní zástupce Dragoun. „Rozsudek vnímám jako určitý signál do řad justice i do řad veřejnosti v tom smyslu, že korupce v prostředí justice je nepřípustná,“ zdůraznil.

Své soudcovské funkce přestali obvinění vykonávat už koncem roku 2011. Tehdejší ministr Jiří Pospíšil (ODS) je dočasně odvolal kvůli závažnosti obvinění. Zdůraznil ale, že tímto krokem není nijak dotčna presumpce neviny. Knotek pak loni v květnu z litoměřického soudu dobrovolně odešel.