Soud zprostil bývalého policistu obžaloby v případu vraždy u Aše

Krajský soud v Plzni zprostil bývalého policistu Martina Novotného a jeho známého Aleše Šeptáka obžaloby z brutální vraždy z roku 2008. Soud označil za velmi nevěrohodnou a nedostačující pro odsouzení výpověď důležitého utajeného svědka. Ta podle něj nemůže být výhradním či převážným podkladem pro rozhodnutí o vině. Verdikt není pravomocný, státní zástupce se proti němu odvolal.

Jednačtyřicetiletý Novotný a šestačtyřicetiletý Šepták podle státního zástupce v listopadu 2008 odvezli na odlehlé místo u přehrady Bílý Halštrov u Aše šestadvacetiletého muže a zbili ho. Když se nemohl kvůli zlomené stehenní kosti a opilosti bránit, přivázali ho za opasek na lano a více než dva kilometry ho smýkali za osobním autem, tvrdí státní zástupce. Nakonec podle něj nechali muže ležet u silnice u bývalé textilky. Muž na místě zemřel.

Za vraždu spáchanou zvlášť trýznivým způsobem hrozil obžalovaným výjimečný trest. Mohli dostat až doživotí. Novotný i Šepták od začátku tvrdili, že s vraždou nemají nic společného. Před soudem poprvé stanuli až loni v červnu, více než deset let od vraždy. Policie Novotného vyšetřovala v souvislosti s případem už krátce po vraždě. Pro jeho obvinění ale chyběly důkazy a policie pak věc odložila.

Události v regionech: Soud osvobodil muže obžalované z dvanáct let staré vraždy (zdroj: ČT24)

Tajemný svědek se přihlásil po deseti letech

Nový důkaz se objevil před dvěma lety, kdy se přihlásil svědek. U soudu opakovaně vypověděl, že v kritickou noc viděl auto s Novotným, Šeptákem a dalším neznámým člověkem, jak po cestě u přehrady vláčí za vozem tělo. Tehdy se prý domníval, že je to nějaká legrace. Člověka považoval jen za figurínu. Svědek vypovídal jako utajený a pod smyšleným jménem Josef Nový. Právě jeho svědectví a identifikace obou mužů byly zcela zásadní pro jejich obžalobu.

K výpovědi se odhodlal až po deseti letech. Předtím se prý bál, protože Martin Novotný sloužil u policie. Také se v něm prý jako ve věřícím člověku hnulo svědomí. Obžalovaní strávili po zadržení v roce 2018 ve vazbě 17 měsíců.

„Od začátku bylo jasné, že ten utajovaný svědek lže. Nechápu, proč jsme byli tak dlouho zadržováni a proč vůbec jsme s tímto případem spojováni,“ řekl po odchodu z jednací síně Novotný. Nemyslí si, že motivem svědkovy výpovědi byla snaha oba obžalované poškodit. „Mohla za to spíš jeho trestní minulost, možná, že za to požadoval nějaké úlevy,“ řekl o svědkovi, který je sám policií obviněný mimo jiné z podvodu.

Svědek nebyl věrohodný

Výpověď klíčového svědka je ale podle soudu nevěrohodná. Za velmi pochybné soudce Tomáš Bouček označil, že svědek nedokázal věrohodně vysvětlit, proč se rozhodl oznámit vše až po takové době. „Svědek také uváděl spoustu nepřesných a nevěrohodných informací. Soud má velké pochybnosti o tom, že viděl, že vozidlo táhlo štíhlého mladého muže. Není možné, aby v noci ve zpětném zrcátku někdo rozpoznal, že je za autem tažen štíhlý mladý muž,“ popsal jednu z výhrad k výpovědi soudce Boček.

Kromě této výpovědi, která ale podle soudce nemůže sloužit jako jediný důkaz o vině, měl soud k dispozici pachovou stopu. Už při vyšetřování v roce 2008 policie našla na těle mrtvého pachovou stopu Novotného. „Tehdy to nestačilo k jeho obvinění a jako důkaz o vině nemůže sloužit ani nyní,“ řekl soudce Bouček. Pachové stopy podle něj mohou být jen doplňkem uceleného řetězce důkazů, ne hlavním důkazem.

Stopa prý jen ukazuje, že Novotný mohl přijít do fyzického kontaktu s poškozeným. Nepotvrzuje jeho podíl na mužově smrti. Novotný dříve řekl, že opilý poškozený muž v jednom baru spadl ze židle a on ho pomáhal zvednout.