Sobotka má doložit Srpovy styky s StB, jinak ho čeká žaloba

Dlouholetý předseda Jazzové sekce Karel Srp chce od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), aby doložil svá tvrzení o Srbových stycích se Státní bezpečností (StB), kvůli kterým ho odmítl jmenovat do Etické komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu. Pokud tak premiér neučiní, chce Srp podat žalobu.

Šéf Jazzové sekce kritizoval i středeční rozhodnutí Senátu nehlasovat o tom, aby se stal členem rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), kvůli členství v předlistopadové komunistické straně. Podle Srpa je nesmysl vztahovat zákonnou úpravu na komunisty z období Pražského jara.

Sobotka v lednu odmítl kontrasignovat návrh prezidenta Miloše Zemana, aby se Srp stal členem komise. Odůvodnil to tím, že Srp v letech 1979 až 1982 poskytoval informace Státní bezpečnosti a na desítkách schůzek je předával. „Jsem si vědom toho, že pan Srp udělal hodně dobrých věcí pro nezávislou kulturu, bohužel ale udělal také hodně špatných věcí a dlouhodobě a intenzivně donášel StB,“ řekl tehdy Sobotka.

Karel Srp: Chci od premiéra, aby doložil svá tvrzení o mých kontaktech s StB (zdroj: ČT24)

Podle svých slov čeká Srp na písemné doložení premiérových tvrzení už přes půl roku. „Urgoval jsem minulý pátek. Nedojde-li k prokazatelným písemným dokumentům, podám na občana Sobotku žalobu,“ prohlásil Srp, zakladatel Jazzové sekce, která se před listopadem 1989 podílela na vydávání legálních i zakázaných publikací.

Při rozhodování o nominaci Srpa do ÚSTR vzal ve středu Senát na vědomí stanovisko své volební komise, že Srp jako bývalý člen KSČ nesplňuje zákonnou podmínku spolehlivosti. O nominaci tak horní komora ani nehlasovala. Srp, kterého navrhl Zeman navzdory informaci v jeho čestném prohlášení, uvedl, že si na členství v KSČ nevzpomíná.

Srp řekl, že vztahovat požadavky na komunisty z období Pražského jara je nesmysl. „Záleží, kdo ten zákon posuzuje. Ten zákon a celý lustrační zákon je nesmyslný, používá se jen k vyřizování účtů,“ dodal. Ostře kritizoval senátory, kteří posuzovali jeho nominaci ve volební komisi.

Zbabělý Senát, říká spisovatelka Procházková

V dubnu v Senátu neuspěla ve dvou kolech volby ani spisovatelka Lenka Procházková, která Srpa na tiskové konferenci podpořila. Nominaci provázela kritika jejích současných postojů, mimo jiné od pracovníků ÚSTR. Poukazovali na to, že spisovatelka s hodnocením minulosti nakládá ideologicky a používá propagandistický a demagogický styl. Procházková to odmítla. Podle Srpa vedl senátory k odmítnutí obou nominací odpor k Zemanovi. „Oni nás neznají, my je také ne. Nikdo se na nás nepřišel podívat, nejde o nás dva, ale o prezidenta,“ řekl.

Zmíním poučku, kterou mi v podobných situacích říkal můj drahý nebožtík Ludvík Vaculík. ‚Milá Lenko, nedělej si žádné plány, špatná příležitost tě vyloučí sama.‘ Tak jsem té špatné příležitosti díky zbabělému Senátu unikla, a mohu dál svobodně psát kritické články, organizovat petice a účastnit se demonstrací občanů, kteří úsilí o svobodu slova ještě nevzdali.
Lenka Procházková
spisovatelka

Srpovo jméno figuruje v neoficiálních seznamech spolupracovníků StB, takzvaných Cibulkových seznamech. V prosinci 2000 Městský soud v Praze 1 rozhodl, že byl ve spisech StB evidován jako její spolupracovník neoprávněně a že se ministerstvu vnitra nepodařilo Srpovu spolupráci dokázat. V roce 2013 jej Zeman ocenil medailí Za zásluhy.