Sněmovna podpořila vzdělávání mladých lékařů i výslechy přes kameru

Praha – Poslední předvíkendová schůze sněmovny se dnes oproti vášnivým debatám z předchozích dnů nese v duchu schvalování zákonů. Mladí lékaři například budou mít lepší podmínky pro další vzdělávání a získání atestace – stát dá každý rok půl miliardy korun na jejich specializační studium. Poslanci dále zrušili zákon o neziskových nemocnicích a rozhodli například i o zkrácení trestních řízení či výsleších vězňů pomocí videokonference.

Na základě novely zákona o získávání způsobilosti k výkonu zdravotního povolání dostanou v programu rezidenčních míst peníze všichni uchazeči ve společném programu v prvních dvou letech a u vybraných oborů po celou dobu vzdělávání. Dotace jsou poskytovány i v současné době, nyní se změní systém. Novela dále ruší dosavadní povinnost lékařů vykonávat po složení atestační zkoušky praxi pět let v ČR. Zanikne povinnost uzavírat stabilizační dohodu. Předloha zároveň prodlužuje možnost přerušit specializační vzdělávání až na pět let.

Změny v systému dalšího vzdělávání byly jedním z požadavků odborářské protestní akce Děkujeme, odcházíme, v níž dalo výpověď 3 800 nemocničních lékařů. Po podpisu memoranda, kterým jim stát zaručil od března zvýšení platů o 5 000 až 8 000 korun měsíčně a účast na reformních pracích, výpovědi stáhli.

Poslanci dnes podpořili:

  • zkrácení trestního řízení, snížení počtu vazeb a uzákonění výslechů formou videokonference
  • možnost souběhu funkcí ve firmách
  • novelu, podle níž budou Češi odsouzení ve státech Evropské unie nově dostávat zápis do rejstříku trestů v České republice
  • novelu, podle níž učitelé z ústavů nebudou muset opakovaně na psychotesty
  • odklad účinnosti služebního zákona
  • nová pravidla pro označování chemických látek
  • novelu, podle níž se platy státních zástupců budou odvíjet od platů soudců
  • zavedení exekuce dávky na živobytí
  • vznik ceníku péče o zabavená zvířata
  • zrušení zákona o neziskových nemocnicích
  • vzdělávání mladých lékařů
  • zvýšení poplatku za zápis do katastru

Neziskové nemocnice „končí“

Sněmovna dnes schválila hlasy koalice předlohu, která ruší zákon o neziskových nemocnicích. Zákon před pěti lety prosadili poslanci za ČSSD a KSČM s přispěním KDU-ČSL. Předkladatelé návrhu na jeho zánik poukazují na to, že zatím ani jedna nezisková nemocnice nevznikla. Podle opoziční ČSSD je zrušení normy jen dalším krokem k privatizaci lůžkových zařízení. Předloha odolala návrhu ČSSD a KSČM na zamítnutí a míří do levicí ovládaného Senátu.

Nemcnice v Brandýse nad Labem
Zdroj: ČT24

Původní znění zákona počítalo s tím, že na 150 někdejších okresních nemocnic bude převedeno na neziskové. Ustanovení ale zrušil na podnět senátorů za ODS již dříve Ústavní soud. „O účelnosti zákona svědčí to, že dosud žádné zdravotnické zařízení neběží v režimu tohoto zákona,“ řekl za autory už dříve Marek Šnajdr (ODS). 

Zápis do katastru nově za tisícovku

Poplatky za zápis do katastru nemovitostí se zřejmě zdvojnásobí z 500 až na 1 000 korun. Zvýšení má státu podle vlády přinést přes 300 milionů korun ročně. Kabinet rozhodnutí zdůvodňuje tím, že nynější poplatek platí od roku 1994 a od té doby se nezvyšoval. Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) argumentoval také tím, že jinde v Evropě se vybírají i vyšší poplatky. Například v Německu stojí zapsání rodinného domku do katastru 400 eur, tedy téměř 10 000 korun, v Rakousku procento z ceny domku. Také na Slovensku se vybírá víc než v tuzemsku, za zápis se tam platí 66 eur, tedy asi 1 600 korun. Na poplatcích katastrální úřady vyberou stovky milionů korun ročně.

Platy státních zástupců se budou odvíjet od soudců

Sněmovna také podpořila novelu, podle níž platy státních zástupců se asi budou od příštího roku odvíjet od soudcovských. Jejich platová základna by se již nestanovila jako násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Žalobci by měli dostávat 90 procent platu soudců.

Soudní síň
Zdroj: ČT24

Do rejstříku trestů přibudou výroky evropských soudů

Sněmovna dnes schválila předlohu, podle níž budou Češi odsouzení ve státech Evropské unie nově dostávat zápis do rejstříku trestů v České republice. Novela zákona o rejstříku trestů také zvyšuje poplatek za výpis z rejstříku o 50 na 100 korun. Češi budou mít v rejstříku uvedeny informace o tom, zda byli odsouzeni v jiném členském státě EU. V případě, že by šlo o trestní řízení, budou úřady na toto odsouzení pohlížet, jako by šlo o verdikt českého soudu. Výjimkou budou pouze prohřešky, které nejsou v ČR trestným činem.

Novela vychází z evropské směrnice. Sjednocuje nakládání s informacemi zaznamenanými v rejstříku trestů. Nyní se vyměňují informace jednotlivě, nově to bude automaticky. Povede to ke zrychlení a zlevnění procesu.

Z trestní oblasti poslanci dnes schválili i vládní novelu trestního řádu, která má zkrátit trestní řízení, snížit počet vazeb a uzákonit výslech formou videokonference. Předloha mířící do Senátu uvádí, že soud bude muset nově o vazbě rozhodovat vždy za účasti obviněného kvůli dodržení jeho práv. Soudy budou muset také zkoumat, jestli není možné vazební stíhání nahradit například dohledem probačního úředníka.

Služební zákon se odkládá

Sněmovna schválila odklad účinnosti služebního zákona o další tři roky. Vláda chce novou normu, která zahrne všechny úředníky veřejné správy.

Dnes se nedostalo ani na nový zákon o podporovaných zdrojích energie. Sněmovna jej bude schvalovat na své říjnové schůzi, tedy až za měsíc. Zpravodaj k návrhu Milan Urban (ČSSD) to zdůvodnil tím, že bylo podáno mnoho pozměňovacích návrhů a další ještě přibudou. Další schůze sněmovny má začít 25. října. Stejný osud potkal i nový zákon o podporovaných zdrojích energie, sněmovna ho bude schvalovat na své říjnové schůzi, tedy až za měsíc. Poslanci dnes rozhodli, že ho na současné schůzi projednají pouze ve druhém čtení a závěrečné čtení vyřadí z programu.