Školní rok začne pro všechny žáky 1. září za běžného provozu, oznámil Plaga

Nový školní rok začne pro všechny žáky 1. září ve školách. Při běžné výuce se budou dodržovat přísnější hygienická pravidla. Případná opatření proti koronaviru se pak budou řídit takzvaným semaforem pro oblasti s různým rizikem nákazy. Po jednání s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) to uvedl šéf resortu školství Robert Plaga (ANO).

Podle Plagy do škol nastoupí všichni žáci a žačky. Třídy se rozdělovat nebudou. O případných omezeních budou rozhodovat hygienici.

Dál budou platit doporučení dodržovat přísnější hygienická pravidla podobně jako na jaře. Ve školách by se tak podle ministra mělo například dbát na zvýšenou dezinfekci rukou nebo častější větrání. Manuály s doporučeními k fungování škol budou podle ministra k dispozici v týdnu od 17. srpna, aby se školy mohly na začátek školního roku připravit.

Režim nového školního roku 2020/2021 (zdroj: ČT24)

Povinnost roušek bude záviset na hygienicích

Nošení roušek se bude řídit podle rozhodnutí hygieniků v jednotlivých krajích nebo v celé republice. „Pokud v průběhu podzimu nastane povinnost nosit roušky v celé české společnosti, tak samozřejmě české školy nebudou výjimkou,“ uvedl.

Jinak by se podle něj tato povinnost měla shodovat s doporučenými opatřeními v takzvaném semaforu ministerstva zdravotnictví, který bude označovat riziko nákazy v jednotlivých okresech. „To znamená, že pokud máme čtyři režimy semaforu, tak se dají předpokládat čtyři různé režimy opatření ve školách,“ řekl dále Plaga. 

O tom, že případná opatření pro školy budou zacílena na konkrétní místa nákazy, hovořil již dříve i ministr zdravotnictví. „Určitě není naším zájmem dělat jakákoliv opatření, která budou mít plošný charakter, plošné uzavírání škol a podobně. Spíše to bude o tom, že v nějaké škole se může objevit nějaký nakažený student, a na základě toho bude muset být nařízena karanténa v té dané škole,“ podotkl Vojtěch.

Ministr školství v polovině června slíbil, že jeho úřad přes prázdniny upřesní pokyny pro školy, podle kterých by mohly postupovat při případné druhé vlně koronavirové epidemie na podzim. Uvedl tehdy, že by se v nich měly vyjasnit podmínky pro standardní výuku i pro výuku na dálku v případě krátkodobé nebo i dlouhodobé karantény.

Pandemie výrazně zasáhla do druhého pololetí uplynulého školního roku. Kvůli šíření nákazy byly školy od 11. března plošně uzavřeny. Až po dvou měsících se začaly v omezené míře opět otevírat. Do konce školního roku byla ale docházka dobrovolná a děti se mohly učit i z domova.

Do základních škol chodilo v minulém školním roce zhruba 953 tisíc dětí a do středních škol 424 tisíc.