Sirény se rozezní za oběti z Brodu zítra v poledne

Praha – Oběti z Uherského Brodu připomenou ve čtvrtek sirény. Rozhodla o tom vláda na svém zasedání. „Zpráva o osmi zmařených lidských životech zasáhla minulý týden celou naši zemi. Celostátní symbolické uctění památky, o kterém rozhodla vláda, je také vyjádřením hluboké lítosti a sounáležitosti členů vlády s pozůstalými a rodinami obětí,“ uvedl k rozhodnutí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Kabinet také doporučil, aby se ve čtvrtek v poledne rozezněly i zvony.

Tlampače varovného signálu se rozezní na dobu dvou minut a dvaceti sekund, aby symbolicky připomněly tragickou událost, při níž minulý týden třiašedesátiletý muž v uherskobrodské restauraci Družba zastřelil osm lidí a poté i sebe.

Naposledy se sirény rozezněly mimo svou pravidelnou dobu v minulém roce, a to na počest pěti zabitých českých vojáků v Afghánistánu, připomněl ve Studiu 6 poručík Hasičského záchranného sboru Prahy Michal Zámečník. Sirény svým zvukem doprovodily také smrt prvního českého prezidenta Václava Havla v roce 2011.

Sirény naopak mlčí při různých mimořádných událostech, netestují se třeba při povodních. „Mohlo by to lidi naštvat, protože v jejich tragické situaci by jim někdo spouštěl sirény, jen aby to vyzkoušel, to vcelku není dobrý nápad,“ podotýká Michal Zámečník. Tiché zůstaly i třeba na státní svátek v roce 2013.

Podle důstojníka pražských hasičů jako každá technika selhávají i sirény. Jde ale zhruba o maximálně dva kusy měsíčně, což z počtu celkových zhruba 420 pražských sirén nepovažuje Michal Zámečník za nijak fatální. Tlampače pokrývají přibližně 85 procent celkového území, s počtem přibližně 5 200 sirén. Dnes už vše spouští program, takže včetně telefonátu s pokynem vydat varovný signál a zadání akce do systému to zabere několik minut.

Poručík Hasičského záchranného sboru Prahy Michal Zámečník o tom, co dělat při zvuku sirén:

„Pokud zazní tento varovný signál a není následován verbální informací, měli by se lidé někde uzavřít, nejlépe ve svých bytech, a neotvírat okno ani dveře. Měli by si zapnout rádio nebo televizi, kde přijde nějaká další informace. U modernějších koncových prvků už jde přímo samotná informace v nějaké zkrácené podobě.“

Tragédie v Uherském Brodě

Třiašedesátiletý muž z Uherského Brodu zastřelil v úterý v restauraci Družba osm lidí. Pak spáchal sebevraždu. Jedna žena byla při střelbě zraněna, několika dalším se podařilo uniknout.