Silničního obchvatu se zřejmě dočká i Salačova Lhota

Salačova Lhota (Pelhřimovsko) - Salačova Lhota na Pelhřimovsku se zřejmě dočká silničního obchvatu. Obcí se 140 obyvateli prochází krajská silnice II. třídy, po které proudí i doprava od dálnice D1 do Jihočeského kraje. Radní kraje nyní vybrali trasu pro vedení obchvatu, sdělila mluvčí kraje Eva Neuwirthová. Zahájení stavby 2,5 kilometru nového úseku se plánuje za několik let. Kraj by na něj chtěl dostat evropskou dotaci. Další obchvat na této silnici se připravuje i u Lukavce.

Kraj vybral takovou variantu vedení obchvatu, kterou podpořilo i zastupitelstvo Salačovy Lhoty. Následovat bude výběrové řízení na zhotovitele projektové dokumentace. Možný termín zahájení stavby bude záviset i na rychlosti výkupu potřebných pozemků.

Podle starosty Martina Maliny je doprava hlavním problémem Salačovy Lhoty, a to hlavně kvůli velkému počtu nákladních aut. Přes obec jezdí i kamiony zásobující velkého výrobce dřevotřískových desek v Lukavci. Kritickým místem ve Lhotě je zatáčka, ve které se sbíhají silnice na Lukavec, Pacov a Načeradec. V uvedeném úseku se už stalo i několik dopravních nehod.

Tranzitní doprava by v nejbližších letech měla být vyvedena také z Lukavce, kde nyní denně projede kolem 2000 vozů. Podstatnou část z nich také tvoří kamiony. I lukavecký obchvat by měl měřit 2,5 kilometru a náklady na jeho stavbu podle předběžných odhadů převýší 100 milionů korun.