Senátoři připravili petici za dostavbu R6

Karlovy Vary – Petici za dostavbu rychlostní silnice R6 mezi Karlovými Vary a Prahou sepsali senátoři z Karlovarského kraje Pavel Čáslava (ODS), Miroslav Nenutil (ČSSD) a Jan Horník (TOP + STAN). Chtějí, aby ministerstvo dopravy změnilo své rozhodnutí nové úseky mezi oběma městy v nejbližší budoucnosti nestavět a později vytvořit pouze několik nových částí. Karlovarský kraj tak v roce 2025 jako jediný zřejmě nebude mít spojení dálničního typu s Prahou. Autoři petice to považují za diskriminující.

Podle Pavla Čáslavy nedodržuje stát to, k čemu se už několikrát zavázal. „Existuje už asi pět dokumentů přijatých na nejvyšší úrovni, třeba usnesení vlády z roku 1999, kde se hovoří o dokončení silnice R6 někdy kolem roku 2015. Realita je ale taková, že ani jeden z těchto dokumentů nebyl dosud dodržen,“ upozornil senátor Čáslava.

Jeho kolega Miroslav Nenutil je přesvědčen o tom, že se vrací situace z období před rokem 1989, kdy byl karlovarský region považován za neperspektivní. Shrnul, jaké má ministerstvo dopravy plány s karlovarsko-pražskou silnicí – v roce 2014 by měl být dokončen pouze obchvat Lubence, v roce 2017 obchvat Řevničova a v roce 2020 cesta kolem Hořoviček. „A v roce 2025 stále chybí řada úseků po celé trase,“ podotkl senátor Nenutil.

Text petice je dostupný na webu Chceme silnici R6!, kde je i řada dalších souvisejících informací. Petice byla spuštěna dnes po půlnoci, během dne se pod ní objevilo několik desítek podpisů. Aby byla oficiálně uznána, musí se ale podepisovat i v papírové podobě. Proto ji chtějí senátoři rozšířit na co nejvíc míst v regionu i mimo něj.