Šéf poslanců ODS: S odchodem ministrů nepočítáme

Praha – Občanská demokratická strana s odchodem svých ministrů z vlády nepočítá. V Interview ČT24 to před dnešním jednáním K9 řekl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Odchodem ministra obrany Alexandra Vondry a ministra zemědělství Ivana Fuksy přitom nejmenší koaliční partner Věci veřejné podmiňují setrvání ve vládě. Pro členku svého vedení Karolínu Peake pak požadují rezort spravedlnosti, který řídí Jiří Pospíšil (taktéž ODS).

Stanjura v Interview ČT24 uvedl, že odchod Fuksy a Vondry z Nečasova kabinetu v tuto chvíli není reálný. Občanští demokraté nejsou naklonění ani požadavku VV, aby spravedlnost vedla předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake. „Neslyšel jsem věcné důvody, proč by pan ministr Pospíšil neměl zůstat ve své funkci. Svoje úkoly plní,“ konstatoval Stanjura. „Budeme chtít slyšet argumenty, proč to navrhují.“

Šéf Věcí veřejných Radek John včera rezignoval na post vicepremiéra proti korupci. Strana argumentuje tím, že má nárok na čtyři plnohodnotná vládní křesla. Zároveň požaduje ministerstvo, kde by mohla realizovat boj proti korupci. Spravedlnost se nabízí kvůli právnickému vzdělání předsedkyně jejich klubu.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Nejdřív reformy, pak personálie

ODS jde podle Stanjury na jednání především s věcnými tématy. Personálie nyní řešit nechce. „Jsme ochotni jednat o všem, o čem budou chtít jednat koaliční partneři, ale jasně říkáme, co pro nás má přednost. Upřednostňujeme věcnou debatu a projednávání reformních zákonů před dalšími půtkami a personálními spory,“ popsal záměry občanských demokratů předseda jejich poslaneckého klubu.

Zbyněk Stanjura:

„Pokud má mít vláda podporu poslaneckého klubu ODS, musí předkládat návrhy reformních zákonů, jinak podporu mít nebude.“

„V této chvíli by provádění rozsáhlých personálních změn zase odložilo projednání reformních zákonů a byl by ohrožen termín ledna příštího roku. Pak bych byl velmi skeptický, zda se vůbec podaří nějaké reformní zákony projednat a přijmout,“ dodal Stanjura. Odvolal se také na dřívější výroky premiéra Petra Nečase, podle kterého má vláda smysl, jen pokud naplní své reformní plány. V případě, že se jednání zadrhne na reformách, je na místě uvažovat o konci vlády.