Rozpuštění shromáždění pravicových radikálů roku 2019 v Brně bylo nezákonné, potvrdil NSS

Rozpuštění prvomájového shromáždění radikální Národní a sociální fronty v Brně bylo nezákonné. Nejvyšší správní soud (NSS) tak definitivně uzavřel spor mezi spolkem Nacionalisté a Úřadem městské části Brno-střed. Česká televize informaci získala z úřední desky soudu. Shromáždění se konalo 1. května 2019. Tajemník úřadu ho tehdy rozpustil kvůli údajnému neuposlechnutí pokynů organizátorů pochodu. Podle soudu však svolavatelé postupovali tak, jak měli.

Nejprve ve věci rozhodoval brněnský krajský soud. Ten v půlce září 2021 označil rozpuštění shromáždění za nezákonné. Ke stejnému názoru došel nyní i NSS, který proto kasační stížnost úřadu zamítl. „Nejvyšší správní soud dospěl k závěru, že kasační stížnost ve věci samé není důvodná,“ vyplývá z rozsudku.

Květnové shromáždění mělo podobu průvodu. Ten začínal na Zelném trhu a končit měl na Mendlově náměstí. Tam ale účastníci nedošli kvůli rozpuštění akce. Úřad totiž tvrdil, že svolavatelé nedodrželi pokyny o změně trasy a odmítali pochod měnit.

Tomu ale soud neuvěřil. „Z doložených videozáznamů má podle žalobce (pozn. spolek Nacionalisté) vyplývat, že na navrženou náhradní trasu přistoupil a dle této dohody upravil pozici průvodu,“ konstatoval NSS.

Pochodně a nevěrohodné výpovědi účastníků

Úřad v průběhu řízení ještě doplnil, že shromáždění rozpustil i z důvodu obav, že dojde k ublížení na zdraví, protože účastníci obdrželi pochodně. Nejprve ale uvedl, že hlavní příčinou bylo odmítnutí navrhované náhradní trasy. Soudy tak zpochybnily věrohodnost výpovědí účastníků. „V něm totiž stěžovatel uvedl, že zástupce úřadu vydal pokyn nezapalovat pochodně až v okamžiku, kdy byly zapalovány. Zástupce stěžovatele však před krajským soudem vypověděl, že všechny pokyny byly vydány předtím, než byly pochodně mezi účastníky rozdány,“ stojí v rozsudku.

Podle videozáznamů se ale pochodně přinesly až v momentu, kdy tajemník městské části Petr Štika vyhlásil rozpuštění shromáždění. Následně byly zapáleny a po výzvě zase uhašeny. „Zástupce stěžovatele proto shromáždění nerozpustil z důvodu, že by účastníci shromáždění měli u sebe střelné zbraně, výbušniny, pyrotechnické výrobky nebo jiné předměty, jimiž lze ublížit na zdraví,“ rozhodl NSS.

Akce se tehdy účastnilo i mnoho odpůrců. Ti se sešli ještě před zahájením oficiálního pochodu. Jejich cílem bylo blokování průvodu Nacionalistů. Po ukončení jejich protestů se ještě velká skupina odpůrců vydala k policejní stanici, kde se dožadovali propuštění zadržených lidí. Ti už ale byli v té době propuštěni.