Průzkum: Agresivita řidičů na silnicích roste. Snadno se nechají vyprovokovat

Téměř devadesát procent Čechů je přesvědčeno o vzrůstající agresivitě řidičů. Za agresivního šoféra se přitom považuje jen pět procent z nich. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila agentura STEM/MARK pro Českou asociaci pojišťoven. Řidiči se podle zkoumání nechají snadno k agresivitě vyprovokovat například pomalou jízdou jiných.

Na sedmdesát procent řidičů podle průzkumu při jízdě někdy překračuje povolenou rychlost, třiašedesát procent nedodržuje bezpečnou vzdálenost. Téměř každý desátý řidič už někdy záměrně vybržďoval vozidlo za sebou. Na „myšku“ reagují dvě třetiny řidičů agresivně, na lepení se na zadní část auta každý třetí řidič.

„Překvapilo nás, kolik dotazovaných dokáže rozpoznat projevy agresivní jízdy u ostatních, avšak u sebe samých potřebný náhled postrádají. Projevy vlastní agrese si uvědomí teprve tehdy, když jsou dotazováni na reakce při konkrétních dopravních situacích,“ řekl výkonný ředitel asociace pojišťoven Jan Matoušek.

Agresivita spouští řetězovou reakci

Spouštěčem agresivity je mnohdy chování jiných účastníků silničního provozu, a to nejen nebezpečné praktiky. „Více než třetina dotázaných přiznává, že je do varu přivede pouhá pomalá jízda jiných řidičů. Negativní emoce se snadno šíří a agresivita tak spouští řetězovou reakci, která zvyšuje riziko vážných nehod,“ upozornil Matoušek.

Automobil dává řidičům podobný pocit anonymity jako virtuální prostředí. „Někteří řidiči mají falešnou představu, že musí vychovávat nebo trestat ostatní řidiče za jejich chování. Přitom jedna negativní akce většinou vyvolá další reakci,“ uvedl vedoucí oddělení Besipu ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Gestikulování a troubení na počátku tragédie

Stupňující se agresivitu řidičů potvrdil i ředitel dopravní policie Jiří Zlý. „Jako dopravní policisté se v terénu téměř neustále setkáváme s jejími konkrétními projevy, kterými jsou rychlá jízda, riskantní předjíždění či vědomé nerespektování pravidel silničního provozu. Na počátku sledu událostí s tragickým koncem však nemusí být jen velký vztek, ale i zdánlivě nevinné rozzlobené gestikulování nebo netrpělivé troubení,“ podotkl.

Besip společně s Policií ČR představil kampaň Agresivita zabíjí, která přináší televizní a rozhlasové spoty popisující konkrétní nebezpečné situace s fatálními následky, a to nejen pro samotné účastníky dopravních nehod, ale i pro jejich blízké. Veškeré aktivity v rámci kampaně jsou financovány z Fondu zábrany škod. Na webu kampaně je připravena možnost otestovat své vlastní chování za volantem.

Nebezpečná je i nepozornost

Nebezpeční jsou také nepozorní řidiči. Nejčastějším přestupkem  je podle policistů stále nevěnování se řízení kvůli manipulaci s mobilním telefonem.

Až do pátku pak potrvá rozsáhlá celorepubliková policejní akce, při které se policisté zaměřují právě na přestupky tohoto druhu. Například jen během jedné jízdy policejního autobusu po dálnici D2 u Brna odhalili policisté deset přestupků, za sedm z nich udělili pokutu šest tisíc korun právě kvůli nepozornosti spojené s telefonováním.