Profil europoslankyně Veroniky Vrecionové

Ve volbách do Evropského parlamentu obhajovala mandát europoslankyně jako členka ODS na druhém místě kandidátní listiny koalice SPOLU. V minulých eurovolbách byla zvolena ze třetího místa kandidátky ODS a stala se členkou parlamentního Zemědělského výboru a frakce Evropští konzervativci a reformisté (ECR). Od června loňského roku je předsedkyní europoslaneckého klubu ODS. Během svého dosavadního působení v europarlamentu podporovala zavedení sankcí na dovoz zemědělských komodit z Ruska a kriticky se vyjadřovala například k přijetí Green Dealu v jeho stávající podobě.

Do ODS vstoupila v roce 2005. O rok později byla zvolena starostkou obce Přezletice a mandát obhájila i v roce 2010. Politickou kariéru na celostátní úrovni zahájila ve stejném roce, kdy byla zvolena senátorkou za obvod Mělník. Jako senátorka byla místopředsedkyní Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu, v roce 2016 už se do horní komory nedostala. V parlamentních volbách v roce 2017 kandidovala ve Středočeském kraji a byla za ODS zvolena poslankyní. V Poslanecké sněmovně se zabývala zemědělskou problematikou, byla místopředsedkyní Zemědělského výboru a členkou Výboru pro sociální politiku. Poslankyní zůstala do roku 2019, kdy byla zvolena do europarlamentu. 

Rozhovor s europoslankyní Veronikou Vrecionovou (ODS) (zdroj: ČT24)

Rodačka z Českých Budějovic vystudovala Vysokou školu ekonomickou, od ledna 1990 pracovala tři roky v Kanceláři prezidenta republiky Václava Havla, poté působila především v obchodní a reklamní sféře, mimo jiné v nadaci Patriae jako organizátorka politických vzdělávacích akcí. Od roku 2016 je předsedkyní Spolku pro obnovu venkova. Je jí 58 let.