Profil europoslance Ondřeje Krutílka

Kandidát koalice SPOLU a člen ODS se o post europoslance ucházel už v roce 2019 jako nestraník, zvolen ale nebyl. Po neúspěšné kandidatuře se stal šéfem kanceláře Alexandra Vondry v Evropském parlamentu, pro kterého pracoval až do svého zvolení.

Do letošních voleb vstupoval s programem, který zdůrazňoval především spojení účinné ochrany přírody a klimatu spolu s požadavky ekonomiky a udržitelného růstu. Během kandidatury také zdůrazňoval potřebu účinné obrany proti nelegální migraci a totalitním režimům. 

Do ODS vstoupil na podzim roku 2019. Dosud působil v programových týmech ODS pro životní prostředí a pro zahraniční politiku a Evropské unie. Právě na životní prostředí a legislativu EU se specializuje. Krutílek se také věnuje otázkám vnitřního trhu Evropské unie a hospodářské a měnové unie. Je iniciátorem programového dokumentu ODS Silné Česko v Evropě 21. 

Europoslanec pochází z Nového Jičína. Vystudoval politologii, mezinárodní vztahy a evropská studia na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Mezi lety 2014 až 2019 pracoval jako analytik evropské legislativy v Centru pro studium demokracie a kultury (CDK). V roce 2015 byl také ředitelem think tanku Evropský informační projekt. Následující rok se stal také místopředsedou výkonné rady spolku Pravý břeh, který v současnosti podporuje politiku premiéra Petra Fialy (ODS). Od roku 2013 se angažoval v soukromém sektoru. Příležitostně o problematice Evropské unie publikuje a přednáší na školách. Je mu 43 let.