Přibude poradců pro žadatele o dotace na zateplení domu nebo solární panely

Události: Dostupnější poradenství pro žadatele o dotace (zdroj: ČT24)

Po letní pauze bude opět možnost žádat o dotace na úsporná opatření, například zateplení nebo solární panely. Státní fond životního prostředí od podzimu z peněz Evropské unie posílí síť bezplatných poradenských center. Ulevit by mohla i odborníkům, kteří zpracovávají projekty a posudky potřebné k žádostem.

Je to dva roky, co začali vyřizovat instalaci fotovoltaiky. Měli problémy s dodavatelem. Samotná příprava a žádost o dotaci šly dobře. Využili i bezplatné poradenství takzvaného EKISu. „Nakonec jsme získali dotaci 220 tisíc. A počítali jsme úsporu a měla by činit zhruba polovinu ročních nákladů na energie,“ popsala Michaela Makešová.

Projekt a povinný posudek si ale museli zaplatit u odborné firmy. Mají-li všechny podklady, stačí jim na posudek dny. Když zprostředkovávají dokumentaci na vícero opatření, počká si klient obvykle déle. „Energetických specialistů není mnoho, kvalifikovaných pracovníků obecně v tomto sektoru je málo a zároveň s tím velice vzrostla poptávka po našich službách,“ shrnul Petr Chalupa z Energo Savings.

Po prázdninách Státní fond životního prostředí očekává, že zájem ještě vzroste. Chce zhruba dvojnásobně navýšit kapacity poradních center EKISu a místních akčních skupin. Do konce roku 2026 na to z Národního plánu obnovy pošle tři miliardy korun.

„V prvé řadě chystáme softwarové nástroje na jednoduché posouzení energetické náročnosti domu. A ten nástroj by proškolený laik, když to zjednoduším, velmi často mohl používat a dělat základní screening stavu budovy,“ informoval ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

To by podle fondu uvolnilo i kapacity energetických specialistů, z nichž část v poradenství už působí. Pak by mohli rychleji zpracovávat třeba průkazy energetické náročnosti u zateplovaných domů.

Právě zateplení je povinné i ve výzvě Oprav dům po babičce, která se rozběhne v září. Další posílení poradenství v oblasti energetických úspor připravuje od příštího roku taky ministerstvo průmyslu.