Prezidentští kandidáti vyklízejí své kanceláře a rovnají účty. Zbývající peníze pošlou na charitu

Události: Kandidáti z prezidentské volby musí darovat zbytek peněz z účtů (zdroj: ČT24)

Devítka prezidentských kandidátů, kteří šli do prvního kola volby, dostala od svých dárců na transparentní účty dohromady přes 126 milionů. Ke konci ledna už měli většinu peněz utracenou, ještě je ale čeká vyúčtování nákladů na kampaň. Zbylé peníze musejí podle zákona věnovat na dobročinné účely.

Jiří Drahoš v úterý rozpustil svůj volební tým, loučil se s ním v malé kanceláři na pražském Andělu. Zhruba třicítka lidí společně hodnotila průběh kampaně i následující kroky. „Zůstáváme v kontaktu a všichni mi slíbili, že pokud budu cokoliv potřebovat, nastoupí opět do boje,“ hodnotí loučení se spolupracovníky Jiří Drahoš.

Jaký boj měl na mysli, ale zatím neoznámil, v první řadě musí vyřešit administrativu a účetnictví. Faktury za kampaň mu stále chodí, konečný účet bude jasný až za několik dní. O tom, co se zbylými penězi na účtu udělá, má Jiří Drahoš jasno: „Hospicová péče, druhá je péče o postižené a třetí je podpora seniorů.“

Jiří Drahoš získal na darech finanční i nefinanční povahy téměř 50 milionů. Jeho protikandidát z druhého kola a vítěz volby Miloš Zeman dostal od podporovatelů na nefinančních i finančních darech celkem 26,5 milionu.

  • Vše zaplacené a uzavřené už má Petr Hannig: 101 korun, které mu zbyly, poslal Nadaci Naše dítě.
  • Mirek Topolánek rozhodne ve středu, kam finanční zůstatek pošle.
  • Jasno není ani u prezidenta Miloše Zemana.

I Pavel Fischer přemýšlí o budoucnosti ve veřejném prostoru

Poslední faktury za billboardy a inzerci přicházejí také štábu Michala Horáčka. Na transparentním účtu mu zůstanou odhadem tisíce korun, které půjdou do litoměřického hospice. Do 10 tisíc zbývá na účtu i Jiřímu Hynkovi.

Tým Marka Hilšera chce mít účetnictví uzavřené do měsíce, všechny závazky ještě nemá vypořádané ani Vratislav Kulhánek. Jeho tým očekává, že po zaplacení všech faktur zůstanou možná i desetitisíce a ty mají putovat na Dětskou dopravní nadaci. 

Pavel Fischer se dvěma kolegy musí vyklidit kancelář ke konci ledna. Dokumenty a technika už jsou skoro pryč, dary a propagační předměty ještě zůstaly. Několik tisíc z účtu pošle plzeňskému hospici. Také Pavel Fischer ale přemýšlí, jak v budoucnu zúročit úspěch z prvního kola, kde skončil na třetím místě.