Prezidentští finalisté mohou po postupu do 2. kola utratit o 10 milionů víc

Předvolební kampaň finišuje, oba finalisté mohou utratit o 10 milionů víc (zdroj: ČT24)

Miloše Zemana a Jiřího Drahoše teď čeká zhruba 14denní finále předvolební kampaně. Tím, že postoupili do druhého kola, mohou utratit víc: limit na předvolební kampaň se jim zvyšuje ze 40 na 50 milionů korun. Drahoš v sobotu uvedl, že chce vyrazit mimo Prahu – oslovit voliče v regionech. Stávající prezident zase vyslyšel výzvu a zúčastní se předvolebních debat.

Miloš Zeman už loni v březnu oznámil, že předvolební kampaň nepovede a z darů na svém transparentním účtu zatím ani nic neplatil. Přesto se na podzim po Česku objevily billboardy, plakáty nebo reklama v novinách. Všechno zřizuje s vědomím prezidenta Strana práv občanů a jeho příznivci. Konkrétně jako tzv. bezúplatné plnění v hodnotě skoro 17 milionů.

„Těžištěm celého období do druhého kola přímé volby prezidenta republiky budou názorové debaty,“ uvedl k dalším plánům mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

To náklady na kampaň Zemanova vyzyvatele Jiřího Drahoše se pohybují v řádu desítek milionů: „Vybrali jsme zhruba 33 milionů korun. Určitě utratíme všechno, pokud se dostanu do druhého kola,“ doplňoval Drahoš. Bývalý šéf Akademie věd za ně absolvoval výjezdy do krajů a besedy, zaplatil spoty a billboardy nebo provoz kandidátské kanceláře.

Po prvním kole se chce Jiří Drahoš připomenout hlavně voličům mimo Prahu. „Hodně peněz spolknou billboardy, musíme přece jenom ještě nechat něco dotisknout. Asi využijeme taky velkorysé nabídky Michala Horáčka,“ dodává finalista prezidentské volby.

Horáček své už zaplacené reklamní plochy nabídl Drahošovi v sobotu. Podobně se do jeho kampaně chystají zapojit i týmy Marka Hilšera a Pavla Fischera.

Druhé kolo prezidentských voleb se bude konat za 14 dní v pátek 26. a v sobotu 27. ledna. Hlasovací místnosti budou otevřeny ve stejných časech jako v kole prvním. 

Kdo by chtěl voličský průkaz až pro druhé kolo, má ještě šanci. O jeho vydání lze požádat i v době mezi prvním a druhým kolem volby. Obecní úřady či zastupitelské úřady mohou vydávat průkazy nejpozději do 24. ledna 2018 do 16.00 hodin. Písemná žádost musí být podle zákona doručena nejpozději 7 dnů před konáním voleb.