Preventivní akce proti rakovině nabírá zpoždění, prý za to může Brusel

Praha – Ministerstvo zdravotnictví plánuje velkou preventivní akci proti rakovině. Pojišťovny měly vybrané klienty adresně zvát na preventivní prohlídky k rakovině tlustého střeva, prsou nebo děložního čípku. Jenže akce za 107 milionů korun nabrala zpoždění: začít měla v září, ale kvůli chybějícím razítkům z Evropské unie začnou pojišťovny obesílat lidi zřejmě až na konci roku.

Zdravotní pojišťovny už sice mají pozvánky připravené, k jejich rozeslání ale potřebují ministerský pokyn. Ten měl přijít v září, zatím dopisy ale stále leží na stole. Podle ministerstva prevenci zbrzdila komplikovaná pravidla Bruselu, který má adresné zvaní zaplatit. „Pokud se podaří od ministerstva ty peníze konečně dostat, tak bychom začali obesílat,“ uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý. 

Jenže kvůli zpoždění startu projektu musejí pojišťovny změnit zvací rozvrh, cílové datum adresného zvaní - červen 2015 - totiž měnit nemůžou. Jen VZP plánuje pozvat 1,2 milionu klientů. 

Lékaři, ministerstvo i pojišťovny věří, že právě zdravotní pozvánky lidi do ordinací přitáhnou. Díky včasné prevenci lze totiž výrazně zvýšit šance na vyléčení. Nádor tlustého střeva dokáže spolehlivě odhalit sonda, v prsu ho objeví mamograf a gynekologické testy zase mohou zase včas zachytit nebezpečné viry, které stojí za rakovinou děložního čípku.  

  • Pozvánka na vyšetření prsou mamografem by měla přijít ženám nad 45 let, které na vyšetření minimálně v posledních dvou letech nebyly. Pokud výzvy nevyužijí do roka, přijde jim zvací dopis do schránky znovu. 
  • Pozvánku na gynekologické testy dostanou už ženy od pětadvaceti, pokud pojišťovna zjistila, že ke svému gynekologovi nechodily pravidelně. 
  • Zvací dopis na sondu tlustého střeva nebo preventivní vyšetření stolice pak může přijít mužům i ženám nad padesát let.
Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)