Praha hledá šéfa zoo, zájem má i ekonom Zámečník

Praha - Hlavní město dnes uzavřelo výběrové řízení na ředitele zoologické zahrady, který by měl nahradit jejího dlouholetého šéfa Petra Fejka. Ten ve funkci skončil k poslednímu říjnovému dni a nastoupil do pozice ředitele České národní budovy v New Yorku. Seznam uchazečů, kteří kandidují na funkci Fejkova nástupce, zatím není známý, podle serveru iHNed.cz se o ni bude ucházet také bývalý člen ekonomické rady vlády NERV Miroslav Zámečník, který se v současné době podílí na záchraně ČSA.

„Tento tip manažera je rozhodně ten, který by mohl zahradu inspirovat,“ okomentoval informaci Fejk. Zároveň ale podotknul, že je to na střední podnik o dvou stech zaměstnancích, jakým je pražská zoo, jméno až příliš veliké. Zámečník v minulosti působil jako poradce Václava Klause na ministerstvu financí nebo ředitel Centra pro ekonomickou analýzu Kanceláře prezidenta republiky. V letech 1994 až 1998 byl zástupcem ČR ve Světové bance.

Fejk lituje, že zoo nemohl osobně předat

Interview ČT24

Podle iHNed je málo pravděpodobné, že by se o funkci hlásil i někdo ze stávajících zaměstnanců pražské zoologické zahrady. „Měl by přijít někdo, kdo přinese nové myšlenky, novou invenci a sílu je prosadit. Pro ředitele je dobrý nezaujatý pohled na věc. Ve vrcholových funkcích věřím někomu, kdo přijde zvenčí,“ řekl v Událostech, komentářích Fejk.

Fejkův vzkaz nástupci:

„Mohu svému následníkovi doporučit, aby se na návštěvníka spolehl, aby na něj myslel minimálně stejnou měrou jako na zvířata. Návštěvník je cíl úspěchu.“

Petr Fejk se měl na volbě svého nástupce podílet, městu nabídl spolupráci do konce svého působení ve funkci. Praha podle něj ale při vybírání nového ředitele postupovala pomalu. Podle Fejka je přitom chyba, že nemohl pozici nástupci osobně předat. „Je to obrovský handicap, protože spousty souvislostí vyžadují osobní komentář. Týká se to filozofie celé zahrady, přístupu k investicím, návštěvníkům, ke zvířatům, k zaměstnancům. Navození kontinuity důvěry je věc, která je strašně důležitá,“ upozornil Fejk.

Magistrát chce 2 v 1: zoologa i manažera

Ředitele pro pražskou zoo vybírá personální agentura. Do poloviny listopadu by měla vedení města předložit zúžený výběr několika nejlepších kandidátů. „Preferoval bych zoologa, který je zároveň dobrým manažerem. Ale uvidíme, koho se nám podaří najít,“ řekl už dříve radní Milan Richter (ODS). Fejkův nástupce by měl podle Richtera začít pracovat od ledna 2010.

Příštího ředitele čeká několik důležitých úkolů. Kromě výstavby nových pavilonů pro hrochy a slony bude muset zajistit úpravu záchytných parkovišť, organizaci světové výroční konference zoologických zahrad a akvárií v roce 2011 a udržet vysokou míru ekonomické samostatnosti zahrady.

Pod novým vedením se také zoo možná sloučí s přilehlou botanickou zahradou. „Takové modely ve světě jsou. Problém je v tom, že žádná z institucí to v tuto chvíli nepotřebuje, obě jsou na vrcholu a spíše mohou nastat personální rizika. Jestli to bude úspěšný, nebo neúspěšný pokus, závisí na kvalitě managementu, který to dostane na starost,“ podotknul Fejk.

  • Petr Fejk autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1216/121544.jpg
  • Panda červená zdroj: www.zoo-ostrava.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/846/84564.jpg
  • Profil pražské zoo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1216/121549.jpg