Pospíšil: Schválením výpisů mohl soudce porušit zákon

Praha – Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil považuje celou kauzu kolem neoprávněných výpisů telefonních hovorů za velké pochybení. Ve Studiu ČT24 proto uvedl, že zvažuje podání kárných žalob na soudce, kteří podle názoru ministerstva pochybili a mohli porušit i zákon. Ministr zároveň rozhodl, že provede revizi zákonů, které upravují získávání těchto informací. Půjde podle něj především o trestní řád. Nevyloučil také, že se prověří i některá již vydaná povolení.

„Vnímám to jako velké pochybení soudců. Podle mého názoru soudce nemůže vydat povolení k odposlechu nebo získávání informací z telekomunikačního záznamu, pokud nemá prokázané, že je to potřeba pro trestní řízení,“ řekl Pospíšil v ČT. Poukázal přitom na § 88a trestního řádu, podle kterého musí být příkaz k zjištění údajů o telekomunikačním provozu vydán písemně a odůvodněn. Po poradě se svými náměstky proto zvažuje podání kárných žalob na soudce, kteří podle jejich názoru pochybili.

Policie by podle něj také neměla předkládat pouze telefonní čísla, ale měla by zároveň uvést, koho se žádost týká a proč chtějí o této osobě získat více informací. „Aby mohl soudce posoudit, jaký je vztah té konkrétní osoby k dané kauze a zda je třeba získání takovýchto osobních informací právě pro vyšetření kauzy,“ uvedl ministr.

Jiří Pospíšil:

„Uvažujeme, že zákon zpřesníme. Už dnes je ale právní úprava taková, aby chránila práva občanů. Pokud to soudce nečiní, pak porušuje trestní řád.“

Jedná-li se například o SIM kartu a nelze tak identifikovat jejího držitele, mělo by být podle Pospíšila v žádosti jasně doloženo a odůvodněno, proč je třeba informace získat. „Konstatovat pouze, že je to třeba pro trestní řízení, je formální a je to hrozně málo. To není odůvodnění,“ dodal. Pokud tedy soudce v Děčíne poskytnutí takových informací pouze formálně povolil, pak dle Pospíšila porušil zákon.

Zaorálek: Případ z Varnsdorfu je možná jen vrcholem ledovce

Podle místopředsedy opoziční ČSSD Lubomíra Zaorálka je případ selháním celého systému nastavení odposlechů, který vznikl za vlád ODS. Pravidla podle něj neumožňují kontrolu, je proto možné, že případ z Varnsdorfu je pouze vrcholem ledovce. Opatření by proto z kauzy podle něj měl vyvodit i  ministr vnitra Jan Kubice.

Kauza varnsdorfského policisty Mariana Hudce, který si neoprávněně pořídil výpisy telefonních hovorů lidí s významným postavením, se navíc dál rozrůstá. Podle MfDnes si nechal u soudu povolit sledování i nejbližších spolupracovníků prezidenta Václava Klause – kancléře Jiřího Weigla a tajemníka Ladislava Jakla. Zjistila to inspekce ministra vnitra. Na seznamu sledovaných lidí je přes 30 jmen. Kdo si u Hudce sledování objednal, se vyšetřuje.

Soud
Zdroj: ČT24