Policie už vyslechla cizince, který se řítil v protisměru

Mladá Boleslav – Třiatřicetiletého cizince, který v sobotu dopoledne ohrozil pod vlivem drog desítky lidí jízdou v protisměru po rychlostní silnici R10 mezi Turnovem a Prahou, dnes policie vyslechla a umístila do cely. Tam čeká na rozhodnutí soudu, jestli poputuje do vazby. Policie ho stíhá za obecné ohrožení, za což mu hrozí až osm let vězení. Muž při jízdě v protisměru způsobil asi pět dopravních nehod, při nichž havarovalo asi deset vozidel. Havárie se obešly bez vážných zranění.

Výslech skončil až pozdě odpoledne, v jeho průběhu policisté k cizinci přivolali i lékaře, neboť si obviněný stěžoval na zdravotní problémy. „Podle lékaře byl ale schopný výslechu i umístění do policejní cely,“ uvedl mluvčí mladoboleslavských policistů. Ještě před výslechem se muž prostřednictvím novinářů za to, co udělal, omluvil. Na dotaz médií, proč jel v protisměru, lámanou češtinou řekl, že to byla „blbost“. Cizinec byl před polednem propuštěn z nemocnice, kde se zotavoval od soboty. Ihned po propuštění ho policisté zadrželi a předvedli k výslechu.

Sběsilé jízdě v protisměru předcházel údajný útěk z vlastní svatby. „V sobotu po 12:00 volala na tísňovou linku liberecké policie žena, že její dcera se vdává, ale nastávající ujel v bílém autě a mohl by chtít spáchat sebevraždu,“ poznamenal mluvčí. V té době už ho ale policisté zadrželi.

V protisměru ujel mezi Turnovem a Prahou asi 70 kilometrů. Policie tvrdí, že piráta zastavit nemohla. „Není v silách policie, aby dojela k rychlostní silnici, zastavila provoz a zajistila, aby auto nenarazilo do zastavených aut,“ uvedl Mareš. Jejich postup bude zkoumat policejní prezidium. „Opatřením a okolnostmi té události se budeme zabývat. Budeme ji analyzovat, zda bylo vše v pořádku,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Veronika Hodačová.