Policie se zaměřuje na drogy za volantem – chycených řidičů přibývá

Praha – V noci policisté zadrželi v Chebu dalšího řidiče, který jim ujížděl a test u něj potvrdil, že řídil pod vlivem drog. Od minulého víkendu, kdy podobná událost skončila tragickou smrtí policistky, je to už několikátý případ. Policie se totiž začala na přítomnost drog zaměřovat: to ukazují i statistiky středočeské policie. V roce 2010 chytila 527 řidičů pod vlivem návykových látek, letos byl ale stejný počet jen za první čtvrtletí.

Události: Policie je v odhalování drog za volantem úspěšnější (zdroj: ČT24)

Pět řidičů pod vlivem drog, dvě honičky, vyhrožování zabitím a krádež auta přímo z areálu automobilky Škoda. Případy z posledních tří dnů spojuje pozitivní test na návykové látky. „Není to tím, že by se najednou objevilo více těchto řidičů. Ale je to dáno tím, že jednou z priorit policie je kontrola řidičů, a to jak na drogy, tak na alkohol,“ vysvětluje policejní mluvčí Štěpánka Zatloukalová.

Postupně přibývá i dopravních nehod, při který jsou řidiči pod vlivem návykových látek, nejčastěji pervitinu. Od roku 2010 při nich zemřelo skoro 50 lidí. „Ten člověk se začne domnívat, že všechno zvládne, vše mu jde lépe a reaguje ostřeji. Myslí si, že zvládne projet třeba ve vyšší rychlosti zatáčkou nebo mezi dvěma auty,“ uvedl přednosta Ústavu soudního lékařství a toxikologie Alexander Pilin.

Test na přítomnost drog není na rozdíl od alkoholu povinný při každé kontrole. Policisté k němu přistupují jen v případech, kdy je řidič podezřelý. Pokud ale kontrola ukáže pozitivní výsledek, tak se jízda pod vlivem drog trestá složitě – řidič může dostat hned několik zákazů řízení.

To byl i případ 22letého mladíka, který v sobotu srazil policistku – ta později zemřela. Zákazů řízení měl celkem pět – tři z přestupkového řízení a další dva od soudu. Tam dostal k zákazům řízení také podmínku a obecně prospěšné práce, protože zákaz porušoval a řídil dál.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková se přitom v týdnu podivila, že muž už nebyl ve vězení. Podle mluvčího soudu Praha-východ Jiřího Wažika se však za maření výkonu úředního rozhodnutí v prvním nebo druhém případě většinou nepodmíněný trest neukládá.