Policie představila nový web zaměřený na nehody

Praha - Policie představila nové webové stránky, na kterých chce informovat o všech nehodách v republice. Pomocí systému map si řidiči mohou vyhledat na libovolné silnici v ČR konkrétní havárie, ke kterým došlo. Policie chce web aktualizovat každé tři měsíce. Stránky budou zajímavé zejména pro obecní úřady a pro další orgány samosprávy. Podle informací na uvedených stránkách bude možné lépe plánovat i dopravní opatření. Informace o aktuálních nehodách motoristé naleznou na serveru Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Na nových policejních stránkách si mohou zájemci vyhledávat konkrétní nehody podle zadání jednoduchých kritérií. Jednotlivé havárie se potom zobrazují v mapě. Policie na webu zvěřejňuje informace o tragických i lehčích havárii z posledních dvou let, lidé se dozvědí podrobnosti například o datu či příčině nehody.

„Pokud to zachrání jeden jediný lidský život, tak budeme spokojeni,“ komentoval potenciální přínos nového webu náměstek policejního prezidenta Ivan Bílek.

Policisté považují stránky za součást kampaně, kterou chtějí provést před Vánoci a má se zaměřit na chodce. Loni jich během adventu přišlo o život čtyřicet. „Jsou to záležitosti, kdy chodec vstoupí neočekávaně na přechod před jedoucí vozidlo. To jsou věci, které je nutno postihovat velmi tvrdě, stejně jako budeme postihovat řidiče, kteří nedají chodcům přednost,“ uvedl Bílek.

Policie není jediná státní instituce, která provozuje web věnující se dopravním nehodám. ŘSD spustilo již v srpnu server s informacemi z dopravy. Web dopravniinfo.cz zatím funguje ve zkušebním provozu, naplno se rozběhne s počátkem příštího roku. Do projektu jsou zahrnuty všechny silnice a dálnice na území České republiky. Na stránkách jsou informace o uzavírkách, nehodách a dalších omezeních provozu. Řidiči dále mohou zjistit hustotu provozu a dopravní stupně na silnicích, jejich sjízdnost a počasí. V mapě na portálu se zobrazují všechny aktuální dopravní informace.