Policie odhalila sofistikovaný nadační podvod. Skupina vybrala od tisíců lidí miliony korun

Události: Devět stíhaných pro podvod přes nadační fond (zdroj: ČT24)

Mimořádně rozsáhlou podvodnou sbírku vyšetřuje pražská policie. Organizovaná skupina vybrala od přibližně dvaceti tisíc dárců přes nadační fond desítky milionů. Pomoc měla jít handicapovaným, ti ale peníze nedostali. Pro trestný čin podvodu je stíháno devět lidí, jeden je ve vazbě.

S podvody začali stíhaní podle policie v roce 2020. Nadace na svých stránkách slibovala splnění snů a nadějí. Zároveň obvolávala dárce, aby přispěli na auto nebo vozíky nemocným dětem. Podle policie si zřídila vlastní call centra, kde zaměstnávala lidi. Ti požadovali od dárců pět set až patnáct set korun. Lidem vždy přeříkali věrohodnou historku, že zastupují nadaci a hledají dárce například na vozík pro postiženou holčičku, na rehabilitační pomůcky pro nemocného chlapečka či na vozidlo pro těžce nemocného. Případným dárcům slíbili zaslání dárků z chráněné dílny, kde tito lidé pracují, a také certifikátu o příspěvku nadaci.

„Poškozeným (organizovaná skupina) poslala balíček se symbolickým dárkem na dobírku. Peníze dostala přepravní společnost a ta pak na bankovní účty, které ovládala organizovaná skupina, posílala peníze,“ popsal vyšetřovatel z pražského krajského policejního ředitelství Břetislav Čupr. „Chráněná dílna byla dalším pouhým výmyslem a předměty, které jim podvodníci zasílali, nakupovali ve velkoskladech za naprosto směšné částky nebo je vyráběli sami,“ podotkla policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Nátlak a emocionální vydírání

Za dva roky vybrala skupina skoro čtyřicet milionů korun. Z toho většina šla na osobní potřeby a náklady. Najatí volající jako odměnu dostávali podíl z každého zaplaceného balíčku. „Jejich výdělek se tedy odvíjel od toho, kolik důvěřivých lidí přesvědčí. S vidinou vysokého výdělku neváhali a mnohdy používali metody založené na psychickém nátlaku a emocionálním vydírání,“ sdělila Kropáčová.

Skupina několikrát změnila název nadace, byly to Nadační fond snů a nadějí, Nadační fond snů a nových nadějí, Nadační fond Happy Days Kids. Zřídili několik různých netransparentních účtů, které patřily jejich firmám a kde podle policie většina peněz zmizela. „Aby svou trestnou činnost skupina co nejvíce zastřela, malou část z vylákaných finančních prostředků používala na charitativní účely, což pak přes sociální sítě a webové stránky nadace prezentovala veřejnosti,“ uvedla Kropáčová.

Na konci června kriminalisté při prohlídkách zajistili počítače, dvě auta i schránku, kde bylo přes milion korun. Další statisíce pak na různých účtech. Dohromady šlo o šest mužů a tři ženy. Jsou stíháni pro podvod. „Kriminalisté podali státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí celkem čtyř osob do vazby. U jednoho z obviněných byl návrh akceptován,“ podotkla mluvčí. V případě odsouzení jim hrozí až deset let.

„Trestní minulost tam u pár osob byla, ale jiného charakteru. Byla to zčásti rodina, známí, kamarádi,“ nastínil zástupce vedoucího oddělení z pražského krajského policejního ředitelství Martin Štětka.

Policie eviduje zatím dvacet tisíc poškozených. Má jejich seznamy a bude je postupně kontaktovat. Sami se tak nemusejí ozývat.

Obecně charitativních sbírek i organizací přibývá. Například Fórum dárců proto doporučuje obezřetnost. „Vybrat si takovou organizaci, kterou člověk zná nebo zná její práci. Také se třeba podívat na webové stránky, jestli tam má výroční zprávu, finanční,“ řekla ředitelka spolku Klára Šplíchalová. Podle Asociace veřejně prospěšných organizací je vodítkem i značka spolehlivosti. Její držitelé patří k prověřeným organizacím.