Policie chce kvůli dotacím poslat před soud Peltu i Janstu, píše server Seznam Zprávy

Policie ukončila vyšetřování kauzy rozdělování dotací do sportu a navrhla obžalovat pět lidí – například fotbalového bosse Miroslava Peltu, šéfa České unie sportu Miroslava Janstu nebo bývalou náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou. Informaci přinesl server Seznam Zprávy.

Detektivové podle Seznamu navrhli ve čtvrtek státnímu zástupci, aby obžaloval pět lidí a také dvě právnické osoby: Českou unii sportu a Fotbalovou asociaci České republiky. Viní je z toho, že se podílely na ovlivnění rozdělování dotací do sportu. 

Případ dozoruje žalobce Ondřej Trčka z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Právě on by měl nyní rozhodnout, zda podá žalobu k soudu.

Policejní razie začala v květnu 2017 zadržením šéfa fotbalové asociace Miroslava Pelty a Simony Kratochvílové, tehdejší náměstkyně ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD). Oba byli obviněni z manipulací při rozdělování sportovních dotací. Miroslav Jansta podle policie u Kratochvílové lobboval při rozdělování peněz proti olympijskému výboru.

Pelta i Jansta svou vinu od počátku odmítají. Říkají, že jen lobbovali za to, aby do sportu šlo více peněz. Jediným potrestaným v kauze je zatím pražská soudkyně Sylva Mašínová. Kvůli nadstandardním kontaktům s fotbalovým bossem jí kárný senát snížil plat.