Pohřebnictví se připravuje na reformu, týkat by se měla i nenarozených plodů

Pohřebnictví se připravuje na novelu (zdroj: ČT24)

Větší kontrola podnikání v pohřebnictví a přísnější regulace. S tím počítá novela ministerstva pro místní rozvoj, která by se měla tohoto podnikání týkat. Důstojnější má být podle Karly Šlechtové (ANO) také zacházení s plody po potratu nebo mrtvě narozenými dětmi. Změny, které mají platit už příští léto, posuzuje legislativní rada vlády.

S manželem se těšila Veronika Sedlačíková na další dítě. Bohužel ale po pěti měsících potratila. Syna ani neviděla a nedostala ani možnost ho pohřbít. „Jsem si říkala, že prostě takhle, že to nebylo v pořádku, že to nebylo správně, že jsem ho tam nechala úplně samotného,“ řekla. 

Podobnou situaci jako Veronika ročně prožije 15 tisíc matek. Podle nově připravovaného zákona by měla mít 96 hodin na rozhodnutí. Lékaři jí pohřeb budou muset nabídnout, i když bude plod vážit pod 500 gramů. Zákon se ale podle Lidovců nerodí rychle, proto na jaře předložili vlastní novelu. Karla Šlechtová jejich normu odmítla.

  • 2012 - 14 701
  • 2013 - 14 973
  • 2014 - 15 063
  • 2015 - 15 358
  • Zdroj: ČSÚ

Lidovci ale budou prosazovat vlastní návrh, což potvrdil i Jan Bartošek (KDU-ČSL), místopředseda strany a Poslanecké směnovny. „My budeme primárně prosazovat náš návrh, uvidíme, kdy se na jednání Poslanecké sněmovny dostane návrh, který projde vládou,“ řekl.

Získat živnost v pohřebnictví bude složitější

Zákon připravovaný ministerstvem Karly Šlechtové by měl také změnit možnosti, jak se dá získat živnost v oboru pohřebnictví. Základem bude zkouška a až desetiletá praxe v oboru. Ministerstvo chce taky zpřísnit evidenci v krematoriu. Kromě jména a listu o prohlídce zemřelého bude nově kontrolovat taky typ rakve a dobu uskladnění v chladicích prostorech. Rakev musí být dostatečně dlouhá a široká. Přijatelná je ale i papírová, pokud má alespoň pět vrstev. Stojí zhruba čtyři tisíce. 

K čemu papírová rakev slouží, popsal Julius Mlčoch, ředitel Pohřebního ústavu hlavního města Prahy. „Halvně pro bezobřadé pohřby, nebo pro sociální pohřby a ty jsou tedy dělané z kartonu, ale mají certifikát,“ uvedl.

Karla Šlechtová chce ale další změny, co se týče rakví. „Chci udělat povinnou českou normu o tom, jak má vypadat rakev v České republice. A ona to není opravdu žádná legrace se tímto zabývat,“ popsala v květnu ministryně.

Urny zůstávají v krematoriích

Se zajímavým údajem přišlo ministerstvo také při zjištění zanechaných uren v krematoriích. Pro popel zemřelých si ročně nepřijde 15 až 20 procent pozůstalých. Urny bude moct podle návrhu do země uložit kromě krematoria i pohřební služba.

Novelu teď projednává legislativní rada vlády. Definitivně by se k ní měla vyjádřit 20. září.
Zákon má začít platit příští léto. Potom se podle ministryně budou zemřelí na svoji poslední cestu vydávat důstojněji.