Počet nakažených za den překročil 14 tisíc, pozitivní byly téměř dvě pětiny testů. PES je už týden na pátém stupni

Již týden je index rizika protiepidemického systému na nejvyšším pátém stupni. Jeho hodnota činí 81, stejně jako ve středu. Opatření ale stále odpovídají čtvrtému stupni, navíc s výraznými výjimkami. Přísnější pravidla začnou platit až po svátcích. Poslední pracovní den před Vánoci prokázaly testy v Česku nákazu novým typem koronaviru u 14 054 lidí. Je to téměř o šest tisíc více než minulou středu. Celkově vyhodnotily laboratoře 37 tisíc vzorků, pozitivních bylo 38 procent z nich. Navzdory tomu zůstal prakticky neměnný počet hospitalizovaných.

On-line přenos

Šíření koronaviru - prosinec

  • 23:52

    WHO schválila pro nouzové použití vakcínu firem Pfizer-BioNTech. Tento krok podle WHO pomůže zemím urychlit jejich vlastní schvalovací procesy.

  • 23:50

    Jeden ze dvou republikánských kandidátů v senátních volbách v americkém státě Georgie je krátce před důležitým druhým kolem hlasování v karanténě. Volební tým Davida Perduea oznámil, že obhajující senátor byl v kontaktu s nakaženým koronavirem.

  • 23:49
    Česko

    V Praze, Ostravě nebo Olomouci lidé dnes večer protestovali proti vládním koronavirovým opatřením. V hlavním městě se podle policie demonstrace zúčastnilo několik desítek lidí. Shromáždění na Václavském náměstí ze všech míst trvalo nejdéle, demonstranti se přes výzvy policie odmítali rozejít. Policisté zajistili tři lidi, při zákroku se nestala žádná zranění.

V poledne na Štědrý den nastal okamžik, kdy musely podle vládního rozhodnutí zavřít obchody a některé letos již neotevřou. Vláda v platném opatření rozhodla, že s výjimkou lékáren a prodejen na nádražích nebo benzinkách musí všechny obchody zavřít 24. prosince ve dvanáct hodin.

V dalších dnech mohou mít otevřeno od 5 do 23 hodin, ale zároveň platí zákon, který zakazuje o vánočních svátcích otevřít obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních. Od neděle potom přejde Česko do pátého stupně opatření proti šíření koronaviru, kdy většina obchodů zavře, a to nejméně do 10. ledna.

PES je týden na pátém stupni

Vyhlášení tvrdších opatření s účinností od 27. prosince zdůvodnila vláda zhoršující se epidemickou situací. V posledních týdnech začal růst počet nakažených, který se od hodnot kolem 4500 nových případů v pracovní dny na přelomu listopadu a prosince dostal více než na dvojnásobek. Česko je tedy na podobné trajektorii jako v polovině října.

Protiepidemický systém již týden ukazuje hodnoty nad 75, odpovídající nejvyššímu stupni rizika. Ve středu vystoupala celorepubliková hodnota na 81, kde zůstala i na Štědrý den. Reprodukční číslo, které udává průměrný počet lidí, které nakazí jeden infikovaný člověk, dosáhlo 1,34.

Ve srovnání posledních dvou předvánočních střed byl však nárůst počtu nových případů asi tříčtvrtinový – z 8252 vyskočil počet pozitivních testů na 14 054. Bylo jich nejvíce od 4. listopadu, tedy doby, kdy vrcholila druhá epidemická vlna. Při celkovém počtu 37 178 provedených testů se prokázala nákaza bezmála u dvou pětin testovaných lidí. O týden dříve to byla rovná čtvrtina.

Navzdory velmi vysokému počtu nově prokázaných případů se ve středu oproti úterý takřka nezměnil počet lidí, kteří jsou s covidem-19 v nemocnicích. Bylo jich 4782, o necelé dvě stovky méně než v úterý, na druhou stranu o necelé dvě stovky více než v pondělí. Téměř neměnný zůstal i počet lidí v těžkém stavu. 

Míru pozitivity testů poněkud zkresluje fakt, že ji ministerstvo zdravotnictví vypočítává pouze z testů vyhodnocených metodou PCR. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška se ale na denním nárůstu nových případů podílí plošné antigenní testování veřejnosti, které začalo 16. prosince. V něm dosahuje pozitivita pěti procent, což podle Duška odpovídá zhruba tisíci pozitivních případů denně. PCR testy potom slouží k ověření výsledku u části lidí, kterým vyjde antigenní test pozitivně. Dále na PCR testy chodí lidé se žádankou od lékaře a samoplátci.

Plošné antigenní testování pokračovalo i na Štědrý den, i když převážně jen dopoledne. I když je svátek a mohli přicházet pouze lidé s rezervací na konkrétní čas, na mnoha místech se vytvořily fronty. Rezervovat si antigenní test na poslední chvíli není možné. Všude je plno na Štědrý den i na oba vánoční svátky.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze za dopoledne zvládli pracovníci odběrového místa otestovat téměř 400 zájemců. Ve vinohradské nemocnici dnes otestovali 174 lidí, dva z nich měli pozitivní výsledek, řekla mluvčí nemocnice Tereza Romanová.

Jediný kraj se drží na čtvrtém stupni

Novému způsobu testování se zatím plně nepřizpůsobil ani PES. Jeho celorepubliková hodnota 81 odpovídá i nejčastějšímu rizikovému indexu v krajích. Pod 75, tedy na úrovni odpovídající čtvrtému stupni rizika, je nyní už jenom Praha s hodnotou 71, kde ale šíření nákazy také zrychluje. Ve středu prokázaly testy v metropoli 1461 nakažených, což je nejvíce od 27. října.

Jihočeský a Jihomoravský kraj, které s Prahou dlouho zůstávaly na čtvrtém stupni, na něm již nejsou. Jihočeský index se již ve středu dostal na 81 a na Štědrý den na této hodnotě zůstal. Jihomoravský kraj je na pátém stupni od úterý, zprvu ale byl na hraniční hodnotě 76. Na Štědrý den vyskočil krajský index rizika o deset bodů na 86.

Nejhůře ale hodnotí ministerstvo zdravotnictví situaci v Královéhradeckém kraji s indexem 90 a v Moravskoslezském kraji s 89. Z okresů je momentálně nejhorší situace na Prachaticku s indexem 96. Relativní počet nakažených za poslední týden v okrese činí 453 na sto tisíc obyvatel, což ovšem zdaleka není nejvyšší hodnota v republice. Z tohoto ohledu je na tom nejhůře Opavsko se 765 novými případy na sto tisíc obyvatel za sedm dní. Index PES je v okrese na hodnotě 90.

Na Rychnovsku je ještě o čtyři body výše, za týden přibylo 739 případů na sto tisíc obyvatel. Nad 700 nových případů na sto tisíc obyvatel za týden přibylo ještě na Kroměřížsku (728), kde je ale okresní PES „pouze“ na 89.