Pilný: ANO by praxi trafik nemělo podporovat, Kleslová porušuje mravní kodex hnutí

Radmile Kleslové 30. září končí poradenská smlouva se společností ČEZ. Starostka Prahy 10 si díky ní vydělávala až sto tisíc měsíčně. Kvůli aféře už rezignovala na funkci místopředsedkyně ANO. Podle poslance Ivana Pilného (nestraník za ANO) ale Kleslová svým chováním porušuje mravní kodex hnutí. ANO by se podle něj mělo také zasadit o to, aby volení politici, kteří sedí v dozorčích radách a představenstvech podniků, dostávali za tuto funkci jen minimální částku.

Hnutí ANO do voleb kandidovalo s heslem: „Zrušte trafiky, volte profíky.“ Podle Pilného ale Kleslová toto heslo rozhodně nenaplňuje a není jediná. „Myslím, že je to neslučitelné a paní Kleslová jasně porušuje kodex hnutí ANO. Smírčí komise ANO by to měla řešit... Na to ale musí reagovat předsednictvo a sama paní Kleslová,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi.

Kleslová zatím kvůli kauze ukončila spolupráci s firmou ČEZ a rezignovala na funkci místopředsedkyně hnutí. Rezignaci vysvětlila tím, že nechce být hromosvodem pro mediální útoky vůči ANO.

Starostka Prahy 10 ale dál zastává funkce v některých pražských městských firmách. Je členkou představenstva společnosti Pražská teplárenská a předsedkyní dozorčí rady Pražské energetiky. Díky těmto angažmá si podle Lidových novin přijde až na miliony korun ročně.

Pilný: Kleslová porušuje kodex hnutí ANO (zdroj: ČT24)

„Je zástupkyní v celé řadě městských podniků, a to také není dobře,“ domnívá se Pilný. V tom se ale s předsedou hnutí Andrejem Babišem neshodne. Ten sice po rezignaci Kleslové na místopředsedkyni hnutí hovořil o „novém standardu“ pro politiky, zároveň ale uvedl, že není třeba, aby opouštěla i své další funkce.

Pilný: Praxi trafik by ANO nemělo podporovat

Podle Pilného je ale problém obecný a hnutí ANO by ho mělo řešit: „Praxe, kdy se sejde zastupitelstvo a nějakým způsobem rozdá trafiky napříč politickým spektrem, není to, co bychom chtěli podporovat. Bohužel se tak stále děje a je to velký problém, protože tam nejde jen o střet zájmů, ale i o to, že lidé, kteří jsou zvoleni do nějaké funkce, ji mají zodpovědně vykonávat. Těžko mohou stejně zodpovědně vykonávat funkci v jedné nebo několika dozorčích radách.“

Nad podniky, které patří městu nebo státu, je samozřejmě potřeba udržovat nějakou kontrolu. Dozorčí rada by proto podle Pilného měla být složená z odborníků i politiků. Ti, kteří jsou volení zastupitelé, by ale měli za funkci dostávat jen minimální mzdu. „Rozhodně si z toho nedělat trafiku, která je potom na zasedání zastupitelstva rozdělovaná. To odporuje i mravnímu kodexu hnutí ANO,“ poznamenal.

Praxe, kdy volený politik dostává za funkci v městské firmě jen symbolickou částku, není v Česku obvyklá, „ale naše hnutí je určitě připraveno to nějakým způsobem korigovat,“ uvedl poslanec. Na neetické chování českých politiků by pak podle něj měli reagovat především voliči. „Pokud politik porušuje nějaké etické zásady, tak by ho rozhodně neměli znovu volit,“ uzavřel.

Politická činnost:

– Rodačka z Vysokého Mýta (1963) byla od února 2014 do loňského října předsedkyní pražské organizace ANO, od loňského února do září byla také místopředsedkyní celého hnutí.

– V minulosti byla členkou ČSSD (1993–2014), působila i v jejím Ústředním výkonném výboru.

– Od roku 2014 je za ANO starostkou Prahy 10, dříve byla v téže městské části místostarostkou za ČSSD.

Vzdělání a zaměstnání:

– Vystudovala práva v Brně, před rokem 1989 pracovala v podniku zahraničního obchodu Centrotex a poté na ředitelství podniku Zelenina Praha. Mezi lety 1988 a 1992 pracovala na federálním ministerstvu vnitra. Později se živila jako advokátka a lobbistka.

– Během doby, kdy byla zaměstnankyní ministerstva vnitra, působila také v StB. Týdeníku Reflex řekla, že se v rozvědce ocitla bez vlastního přičinění kvůli zájmu o diplomacii a odmítla zahraniční nasazení s falešným jménem a doklady. Podle týdeníku Euro naopak působila v StB v odboru, který přímo spadal pod zástupce náčelníka pro nelegální rozvědku a měl na starost výběr, výchovu a řízení nových kádrů pro špionážní práci.

Funkce v orgánech společností:

– V minulosti zasedala ve statutárních orgánech podniků Vítkovice Steel, Unipetrol Trade, Benzina, Pražská teplárenská Holding, Kostelecké uzeniny či IDS Praha, byla viceprezidentkou Česko-izraelské smíšené obchodní komory a členkou správní rady VZP. V době, kdy byla předsedkyní pražského ANO a hnutí mělo současně nejsilnější zastoupení v zastupitelstvu a městské radě, byla členkou představenstva společnosti Pražská teplárenská a předsedkyní dozorčí rady Pražské energetiky.

Radmila Kleslová
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK