Kleslová už není místopředsedkyní ANO, prý kvůli médiím

Radmila Kleslová rezignovala na funkci místopředsedkyně hnutí ANO. Učinila tak před mimořádným jednáním předsednictva, které se sešlo kvůli údajným pokusům Kleslové ovlivňovat členy dozorčí rady ČEZ a množství pozic ve statutárních orgánech pražských městských podniků. Vedení hnutí vzalo její rozhodnutí „na vědomí“. Sama však svoji rezignaci vysvětlila tím, že nechce být hromosvodem pro mediální útoky vůči ANO. V ostatních funkcích, které má, Kleslová zůstává.

Rezignace Radmily Kleslové byla neočekávaná, další členové předsednictva hnutí ji nečekali ani po odpoledním jednání vedení ANO, nakonec však Kleslová oznámila, že se vzdává funkce již před ním. „Po permanentním tlaku, který na mě média v posledních týdnech vyvíjela, jsem se rozhodla rezignovat na funkci místopředsedkyně hnutí ANO,“ uvedla bezprostředně před začátkem jednání. Odstoupením z funkce prý chce zastavit kampaň, která poškozuje hnutí ANO. Podle ní ji rozpoutal bývalý náměstek ministra financí Andreje Babiše a člen dozorčí rady ČEZ Lukáš Wagenknecht.

Kleslová i Babiš zdůvodňují rezignaci mediální štvanicí

Radmila Kleslová, která je také předsedkyní pražské organizace ANO a starostkou Prahy 10, řekla, že před vrcholnou funkcí je pro ni přednější zdraví a dcera. „Jsem unavená, po této mediální štvanici jsem se tak rozhodla. Mám dlouho po tanečních, starám se o dceru, nenchám se uštvat médii,“ uvedla. V ostatních funkcích ale zůstává, předseda ANO Andrej Babiš řekl, že není třeba, aby je opouštěla.

Vedení hnutí rezignace překvapila. Člen předsednictva ANO Martin Komárek vnímá krok Kleslové jako „velice nečekané, ale (…) čestné a čisté řešení“, předseda hnutí Andrej Babiš potom hovořil o „novém standardu“ pro politiky. Kleslovou postavil například proti místopředsedkyni ČSSD Lence Tesce Arnoštové, která ustála kauzu s údajně výhodným nákupem pozemku, místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi vyšetřovanému kvůli nákupu letadel CASA C-295 či předsedovi STAN Martinu Půtovi obviněnému z korupce. „Pokud si vzpomeneme na různé jiné kauzy, Radmila Kleslová neporušila zákon, je to de facto její soukromá záležitost,“ uvedl Babiš. Také on se zmínil o „mediální štvanici“.

UDÁLOSTI: Kleslová složila funkci místopředsedkyně ANO (zdroj: ČT24)

Místopředsednická pozice po Radmile Kleslové zůstane prázdná. Předsednictvo ANO se ale zabývalo také působením bývalé místopředsedkyně v pražských městských společnostech. Babiš sice označil nominaci politiků v dozorčích radách za standardní součást komunální politiku, na které nevidí „nic neobvyklého“, současně ale chtěl působení politiků ve firmách regulovat. Omezení se ale má týkat pouze vrcholné politiky, ministr financí chce předložit vládě zákon, podle kterého by v radách neměli být poslanci či senátoři, a to ani čtyři roky poté, co jim skončil mandát.

Jedna funkce stačí?

Zatímco Andrej Babiš má věc za vyřízenou, opozice považuje výsledek za polovičatý. Místopředseda ODS Martin Kupka označil rezignaci Kleslové z jedné z politických funkcí a obvinění médií ze štvavé kampaně za úhybný manévr. „Radmila Kleslová neodpověděla, jaké smlouvy uzavřela se státními a polostátními firmami a v kolika funkcích ve skutečnosti působí a v kolika nadále zůstává. Rezignací Radmily Kleslové se Andrej Babiš nemůže vyhnout odpovědím na řadu otázek, které se týkají politických faulů jeho dosavadní pravé ruky,“ uvedla Kupka.

Komentátor deníku Referendum potom v Událostech, komentářích upozornil, že se Radmila Kleslová ve skutečnosti vzdala nejméně vlivné z funkcí, které zastává. „V případě hnutí ANO, kde jsou stanovy postaveny na principech demokratického centralismu a bez Andreje Babiše se hnutí ,nepohne', by bylo namístě, kdyby paní Kleslová spíše rezignovala z funkcí , kde skutečně rozhoduje. Například z funkce předsedkyně pražské organizace,“ řekl.

Patrik Eichler: Funkce místopředsedkyně je v ANO velmi nevýznamná (zdroj: ČT24)

Dozorčí rada ČEZ se chtěla zabývat smlouvou s kanceláří Kleslové

V posledních týdnech se objevily informace o působení Kleslové v orgánech různých společností vlastněných Prahou a také o smlouvě s ČEZ, díky které si advokátní kancelář starostky Prahy 10 vydělala až 100 tisíc korun měsíčně. Andrej Babiš ale mimořádné jednání předsednictva svolal kvůli údajným pokusům Kleslové ovlivnit členy dozorčí rady energetické společnosti, kteří se chtěli smlouvou s její společností zabývat. Server Neovlivni.cz zveřejnil nahrávku, kde o tom Kleslová přesvědčovala Lukáše Wagenknechta. Další člen dozorčí rady Jiří Týc potom serveru řekl, že se na něj Radmila Kleslová pokoušela vyvíjet nátlak.

Politická činnost:

– Rodačka z Vysokého Mýta (1963) byla od února 2014 do loňského října předsedkyní pražské organizace ANO, od loňského února do září byla také místopředsedkyní celého hnutí.

– V minulosti byla členkou ČSSD (1993–2014), působila i v jejím Ústředním výkonném výboru.

– Od roku 2014 je za ANO starostkou Prahy 10, dříve byla v téže městské části místostarostkou za ČSSD.

Vzdělání a zaměstnání:

– Vystudovala práva v Brně, před rokem 1989 pracovala v podniku zahraničního obchodu Centrotex a poté na ředitelství podniku Zelenina Praha. Mezi lety 1988 a 1992 pracovala na federálním ministerstvu vnitra. Později se živila jako advokátka a lobbistka.

– Během doby, kdy byla zaměstnankyní ministerstva vnitra, působila také v StB. Týdeníku Reflex řekla, že se v rozvědce ocitla bez vlastního přičinění kvůli zájmu o diplomacii a odmítla zahraniční nasazení s falešným jménem a doklady. Podle týdeníku Euro naopak působila v StB v odboru, který přímo spadal pod zástupce náčelníka pro nelegální rozvědku a měl na starost výběr, výchovu a řízení nových kádrů pro špionážní práci.

Funkce v orgánech společností:

– V minulosti zasedala ve statutárních orgánech podniků Vítkovice Steel, Unipetrol Trade, Benzina, Pražská teplárenská Holding, Kostelecké uzeniny či IDS Praha, byla viceprezidentkou Česko-izraelské smíšené obchodní komory a členkou správní rady VZP. V době, kdy byla předsedkyní pražského ANO a hnutí mělo současně nejsilnější zastoupení v zastupitelstvu a městské radě, byla členkou představenstva společnosti Pražská teplárenská a předsedkyní dozorčí rady Pražské energetiky.

Radmila Kleslová
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK