Parní lokomotivy letos poprvé přivezou cestující do Lužné

Lužná u Rakovníka – Poprvé v letošní sezoně vyrazí parní lokomotivy, aby přivezly zájemce o železniční historii „k sobě domů“ do muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka. V čele vlaků budou k vidění lokomotivy 475.179 přezdívaná Šlechtična, 354.195 Všudybylka a 434.1100 Čtyřkolák, soupravy budou vytvořeny z vozů typu Bai a Be. Šlechtična a Všudybylka povedou vlaky z Prahy do Lužné, respektive Žatce a zpět, Čtyřkolák patřící Národnímu technickému muzeu bude jezdit mezi Lužnou a Stochovem. V této stanici nedaleko Lán bude pro veřejnost otevřen salonek prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

V sobotu poveze vlak z Prahy do Lužné Šlechtična, na zpáteční cestě ji vystřídá Všudybylka. V neděli to bude přesně naopak. Odjezd vlaků z pražského Masarykova nádraží bude po oba dny v 8:10, do Lužné dojede zhruba za dvě hodiny. Po cestě zastaví v Dejvicích, Hostivici, Kladně, Stochově, Novém Strašecí a Řevničově. Zpět do Prahy odjede historický vlak ve 14:35.

V sobotu bude vlak vedený parní lokomotivou řady 475.1 pokračovat až do Žatce, kam z Lužné odjede v 11:30 a na zpáteční cestu se vydá ve 13:20. „Tento vlak pojede jen v sobotu. Naopak po oba dny se mohou milovníci železniční historie svézt jiným parním vlakem do Stochova,“ řekl František Kaplan z Depa historických vozidel v Lužné.

Muzeum otevřené od roku 1997 skrývá v areálu bývalého lokomotivního depa Lužná-Lišany řadu parních i dieselových lokomotiv či motorových vozů, nechybí ani elektrická lokomotiva řady E422.0 vyrobená ve čtyřech exemplářích pro trati Tábor – Bechyně a Rybník – Lipno. To je doplněno modelovou železnicí nebo expozicí historické železniční techniky. Spolek Bayreuther Gartenbahn GbR bude o víkendu předvádět i zahradní železnici. Pro děti může být zajímavý také tzv. kinematovlak, který bude o víkendu zdarma promítat filmy a pohádky.