Paliva poprvé po čtyřech měsících zlevnila

Události: Paliva zlevnila (zdroj: ČT24)

Několikaměsíční zdražování pohonných hmot v Česku se v uplynulém týdnu zastavilo. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil od minulé středy v průměru o sedm haléřů na 40,51 koruny za litr a nafta o dva haléře na 40,41 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Mírné zlevňování paliv by podle analytiků mělo pokračovat i v dalších dnech.

Ceny paliv stoupaly vytrvale od konce letošního května až do konce září. Za tu dobu průměrná cena benzinu v Česku stoupla o více než čtyři koruny, cena nafty dokonce o zhruba 9,5 koruny.

Zastavení zdražování je podle analytiků výsledkem poměrně příznivé situace z pohledu motoristů na trhu. Analytik XTB Jiří Tyleček upozornil na klesající ceny ropy Brent, jejíž hodnota proti zářijovým maximům ztratila kolem osmi procent. Ještě výraznější pokles hodnoty pak nastal v palivech na burze v Rotterdamu.

„Cena dieselu jen za poslední týden přišla o desetinu, a ztráty na benzinu dokonce atakují čtrnáct procent. Jedná se o dlouho nevídané poklesy obou nejběžnějších typů paliv,“ podotkl Tyleček, podle něhož výraznějšímu zlevňování zatím brání oslabující koruna.

Ceny by měly klesat dál

Zlevňování by mělo na čerpacích stanicích pokračovat i v následujících dnech, předpokládá analytik Purple Trading Petr Lajsek. Podle něj se na trhu s ropou postupně šíří obavy z hospodářské recese, zároveň výrazně posiluje americký dolar. „Ceny pohonných hmot by se tak mohly postupně začít vracet pod úroveň čtyřiceti korun za litr jak u nafty, tak i benzinu,“ řekl Lajsek.

„Cena u čerpacích stanic, co se týče benzinu, by měla podle mého názoru být o nějakou korunu padesát, možná dvě koruny nižší než to, co vidíme u čerpacích stanic nyní. U nafty je situace trochu komplikovanější,“ podotkl portfolio manažer společnosti Amundi Asset Management Petr Zajíc.

Stabilizaci cen paliv očekává také šéf společnosti 4Trans Jaroslav Ton. „To je dobrá zpráva pro logistické společnosti, pro které výkyvy cen představují fluktuaci jedné z hlavních nákladových položek,“ připomněl. Zároveň upozornil, že nafta je v Česku ve srovnání s okolními zeměmi od jara stále druhá nejlevnější, což by neměly změnit ani následující týdny.

Studio ČT24: Analytik Tyleček o vývoji cen pohonných hmot (zdroj: ČT24)

Navzdory výraznému nárůstu v posledních čtyřech měsících je cena nafty nižší než ve stejnou dobu loni. Před rokem, kdy ceny paliv rostly kvůli ruské agresi na Ukrajině, motoristé platili za naftu o 2,51 koruny na litru více. Benzin je nyní naopak o 1,89 koruny na litru dražší než loni ve stejnou dobu.

Nejlevněji paliva v současnosti natankují řidiči v Královéhradeckém kraji, kde litr benzinu stojí v průměru 39,91 koruny a litr nafty 40,05 koruny. Nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu motoristé koupí za 41,62 koruny a litr nafty za 41,43 koruny.

Minulou neděli výrazně zlevnily některé pumpy u hranic s Polskem, nabízely paliva o necelých osm korun na litr méně než byl celorepublikový průměr. Společnost Orlen, která je provozuje, krok odmítla komentovat.

„Vysvětlovalo se to tím, aby ti čeští řidiči nevykupovali polské příhraniční pumpy, zlevníme to také v Česku,“ poznamenal Tyleček. „V polovině měsíce budou v Polsku volby. Společnost Orlen řekněme, že je napůl státní, takže spekuluje se o tom, že by tam mohlo být určité ovlivňování,“ dodal.