Paliva opět zdražila. Růst cen ale zpomalil

Události: Paliva opět zdražila (zdroj: ČT24)

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu opět zdražovaly. Růst cen ale zmírnil. Nejprodávanější benzin Natural 95 za uplynulý týden zdražil v průměru o osmnáct haléřů na 39,42 koruny za litr a nafta o 75 haléřů na 37,46 koruny. Předchozí dva týdny nafta zdražovala týdně zhruba o dvě koruny a cena benzinu v předchozím týdnu stoupla o 59 haléřů. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Zdražování u nafty značně zrychlilo od začátku srpna, kdy byla zvýšena spotřební daň. V dalších dnech bude podle analytiků nafta dál zdražovat, u benzinu očekávají spíše stagnaci cen.

Paliva postupně zdražují už zhruba od konce letošního května. Od začátku srpna navíc u nafty urychlilo růst ceny, když se 1. srpna spotřební daň na naftu vrátila na úroveň platnou do loňského června. Tehdy vláda prosadila její dočasné snížení kvůli vysokým cenám, aby ulevila zejména dopravcům.

Důvodů růstu cen pohonných hmot je podle analytiků stále několik. „Jedním z nich je pokračující růst cen na burze v Rotterdamu. Do cen nafty se také stále promítá navýšení spotřební daně na původní hodnotu. Od začátku srpna její cena vzrostla o více než tři koruny. Naopak pozitivně zapůsobila česká koruna, která ve srovnání s minulým týdnem mírně posílila,“ uvedl analytik Purple Trading Petr Lajsek.

V následujícím týdnu se cenový vývoj podle analytiků zřejmě příliš nezmění. „Očekávám mírný růst cen nafty a postupnou stabilizaci cen benzinu. Jeho průměrná cena by tak zatím neměla překročit úroveň čtyřiceti korun na litr. Potenciál růstu cen nafty zůstává v řádu jednotek desetihaléřů. Úrovně 38 korun za litr nafty však dle mého názoru v následujících dnech nedosáhneme,“ řekl analytik XTB Jiří Tyleček.

„Do konce tohoto týdne či začátku příštího by se ceny mohly ještě zvýšit, zejména v případě benzinu. Zdražení může být na úrovni patnácti až dvaceti haléřů za litr. Zejména u nás však už nyní vidíme, že velkoobchodní ceny na celém českém trhu stagnují, nebo dokonce klesají, což je dobrý signál do budoucna,“ okomentoval analytik ze společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Navzdory dlouhému růstu cen jsou však pohonné hmoty v Česku stále levnější než loni ve stejnou dobu, kdy stoupaly po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Benzin je nyní o 1,29 koruny na litru levnější než před rokem, nafta o 5,09 koruny.

Nejlevnější benzin natankují aktuálně řidiči v Jihočeském kraji, kde litr vyjde v průměru na 39,03 koruny. Nafta je nejlevnější v Karlovarském kraji, litr tam prodávají průměrně za 35,90 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí nadále pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 40,27 koruny a litr nafty 38,50 koruny.

Studio ČT24: Analytik Boris Tomčiak k cenám paliv (zdroj: ČT24)

Růst nad průměrem EU

Pohonné hmoty v Česku za poslední dva týdny zdražily více, než činí průměr v Evropské unii. Zatímco litr benzinu v tuzemsku zdražil za toto období o 1,1 koruny, cena v EU v průměru stoupla v přepočtu o 0,60 koruny na litr. Nafta v Česku za stejnou dobu zdražila o čtyři koruny na 37,50 koruny za litr, v EU stoupla v průměru v přepočtu o 1,80 koruny. Vyplývá to z údajů Evropské komise, která zveřejňuje ceny pohonných hmot každý týden. Jediným unijním státem, kde v posledních dvou týdnech zlevnily benzin i nafta, je Polsko.

I tak je ale český benzin v Evropské unii desátý nejlevnější. Benzin výrazněji než v Česku zdražil za dva týdny například ve Slovinsku, a to o 1,4 koruny za litr, v Chorvatsku pak o 1,2 koruny. O stejnou částku jako v Česku zdražil benzin v Rakousku a Bulharsku, které si ale i přes zdražení stále drží jednu z nejnižších cen benzinu v EU, a to 33,1 koruny za litr.