Pákistán propustil vězněnou Češku

Česká občanka Tereza Hlůšková, kterou celníci v roce 2018 zadrželi v Láhauru s devíti kilogramy heroinu, byla v sobotu propuštěna z pákistánského vězení.  Ambasáda jí nyní pomůže s návratem do Česka. Na Twitteru o tom informovalo ministerstvo zahraničí. Propuštění předcházelo rozhodnutí odvolacího soudu, který ženu před několika týdny zprostil obžaloby.

Propuštění Hlůškové se v sobotu očekávalo. Ministerstvo zahraničí v pátek oznámilo, že soud v Láhauru vyhotovil písemný rozsudek o osvobození, čímž splnil nezbytný procesní úkon. Mluvčí ministerstva Eva Davidová v pátek také oznámila, že rodina propuštěné si nepřeje informovat veřejnost o organizaci cesty z Pákistánu zpět do Česka.

S Hlůškovou je v kontaktu Český zastupitelský úřad v Láhauru, který jí pravděpodobně poskytne ubytování. Z Pákistánu neodletí hned, bude muset počkat na vhodný spoj. Letenku jí zaplatí příbuzní.

Propuštěná Češka se ale musí z Pákistánu dostat co nejdříve. Hrozí totiž, že se její případ dostane k nejvyššímu soudu, který odvolací verdikt zruší. V tom případě by zůstala pravomocně odsouzenou a musela by znovu nastoupit do vězení.

V případě, že stihne ze země odletět včas a dostane se do Česka, jí už návrat do Pákistánu hrozit nebude. Blízkovýchodní stát totiž s Českou republikou nemá uzavřenou smlouvu o vydávání zločinců. Pokud by nejvyšší pakistánský soud rozhodl, že je odvolání neplatné, kauzu by řešily české úřady.

Hlůšková tvrdila, že jí někdo drogy podstrčil

Pákistánští celníci zadrželi mladou Češku 10. ledna 2018 na mezinárodním letišti v Láhauru. V jejím kufru nalezli devět kilogramů heroinu. Speciální soud nyní pětadvacetiletou ženu vzápětí poslal na čtrnáct dní do vyšetřovací vazby, kterou  několikrát prodloužil. O deset dní později policisté zadrželi také jejího údajného komplice.

Soud začal 1. března 2018. Líčení bylo několikrát odročeno kvůli absenci vyšetřovatele, nepřítomnosti svědků, stávce místní jurisdikce nebo kvůli tomu, že byl soudce na náboženské pouti. Dalším důvodem byl kriketový turnaj.

Odsouzena k trestu odnětí svobody v délce osmi let a osmi měsíců a k pokutě osm set dolarů (asi 17 500 korun) byla 20. března 2019. 

Letos v dubnu se proti verdiktu odvolala. Rozsudek byl podle ní „v rozporu s fakty“ a nebyl podložen žádnými konkrétními důkazy. Soud jí před několika týdny podle jejího právníka dal za pravdu, byla zproštěna obžaloby.

Hlůšková v minulosti tvrdila, že do Pákistánu přijela jako modelka a heroin jí někdo do kufru podstrčil. Pákistánský zpravodajský portál UrduPoint již dříve uvedl, že drogy, které Češka převážela, by měly na černém trhu hodnotu 150 milionů pákistánských rupií (19,5 milionu korun).