Pacienti nemusí v krajských nemocnicích a lékárnách platit poplatky

Praha - Od dnešního dne mohou pacienti přestat platit v krajských nemocnicích a lékárnách regulační poplatky. Uhradí je za ně kraje, které po podzimních volbách ovládla ČSSD. I přesto řada lidí této možnosti nevyužila a zaplatila. Poměrně mnoho pacientů odmítlo darovací smlouvu od kraje v Českých Budějovicích. Většina pacientů platila i v nemocnicích v Karlovarském kraji. Ve Zlínském kraji se novinka nijak neprojevila, kraj totiž zrušil jen část poplatků. V Praze si musí pacienti i nadále hradit poplatky sami.

Podle většiny zdravotníků dnes nebyl kvůli zrušeným poplatkům ve zdravotnických zařízeních nával. Vzhledem k zítřejšímu začátku nového týdne se dá očekávat, že efekt darování regulačních poplatků se projeví až v příštích dnech.

Ve většině krajů nemusí lidé poplatky platit, pokud vyplní darovací smlouvu a poplatek si pak nechají od kraje uhradit jako dar. Výjimkou je Plzeňský kraj, kde lidé zaplatit musí a pak mohou požádat o vrácení peněz na bankovní účet nebo složenkou. Na placení poplatků krajem po celé ČR se dohodli hejtmani na svém lednovém setkání.

V Českých Budějovicích využili možnost neplatit poplatky především rodiče malých dětí, studenti a důchodci. Na chirurgické ambulanci ale do 15:30 darovací smlouvu od kraje využilo jen 10 pacientů z 50. Regulační poplatky uhradila i naprostá většina pacientů, kteří vyhledali pohotovosti v nemocnicích vlastněných Karlovarským krajem.

Naopak v 8 jihomoravských nemocnicích se většina lidí nechala ošetřit zadarmo. Například ve Znojmě ze 40 příchozích poplatek zaplatily pouze dvě maminky, které přišly se stonajícími dětmi. Darovací smlouvu po ošetření na pohotovosti podepsala i většina lidí v krajských nemocnicích v Prostějově, Šternberku a Přerově.

Česká lékárnická komora na vybírání polatků trvá

Česká lékárnická komora (ČLnK) uvedla v dnešním tiskovém prohlášení, že 94 procent jejích členů bude nadále vybírat regulační poplatky. Komora reagovala na výzvu Grémia majitelů lékáren, které tento týden doporučilo lékárnám nevybírat regulační poplatky a požadovat jejich úhradu od jednotlivých krajů. Podle komory nevybírání poplatků poškodí především pacienty, lékárny totiž budou muset zdražit, aby kompenzovaly své finanční ztráty.

Fronta v krajské lékárně
Zdroj: ČT24