Odborářka žaluje Julínka kvůli brněnské úrazové nemocnici

Brno - Spor kolem rušení Úrazové nemocnice Brno se dostal před krajský soud. Ministra zdravotnictví Tomáše Julínka žaluje místopředsedkyně tamního lékařského odborového klubu Lenka Doležalová. Podala na něj žalobu na ochranu osobnosti. Julínek jí měl způsobit újmu, když údajně řekl, že jako odborářka nemůže počítat s prací v budoucí Úrazové nemocnici Brno. Ministr zařízení plánuje převést pod Fakultní nemocnici Brno. Julínek se omlouvat nehodlá; odmítá, že by sporný výrok pronesl.

Krajský soud v Brně dnešní jednání odročil. Soudce Miloš Holeček chtěl, aby obě strany přistoupily na smír, to se však nepodařilo. „Obtížně se domluvíme za situace, kdy obžalovaný odmítá, že takový výrok řekl,“ uvedl obhájce Doležalové Lukáš Prudil. Julínek se jednání nezúčastnil.

Doležalová k soudu přinesla prohlášení, které podepsalo 85 zdravotníků Úrazové nemocnice Brno. Kolegové v něm potvrdili, že ministrova údajná výhružka zazněla. Julínkův obhájce Jaroslav Svejkovský to odmítl.

Obhájci obou stran navrhli, aby soud vyslechl všechny zdravotníky podepsané pod peticí, současného i bývalého ředitele nemocnice, ministrova mluvčího Tomáše Cikrta a prvního náměstka ministra Marka Šnajdra.

Doležalová je místopředsedkyní organizace Lékařského odborového klubu v Úrazové nemocnici Brno. Julínek chce nemocnici zrušit a její hlavní část, traumacentrum, přesunout do Fakultní nemocnice Brno. Odboráři nemocnice jsou proti a zorganizovali petici, jíž podepsaly desetitisíce lidí. Podle Julínka se však traumacentrum bude v novém sídle lépe rozvíjet a fungovat.

Lenka Doležalová
Zdroj: ČT24