Od středy se ucpou dálnice v Německu a Rakousku

Berlín/Vídeň – Zácpy a silný provoz lze očekávat zejména ve středu odpoledne, během čtvrtka a také v neděli a pondělí na dálnicích a silnicích v Německu a Rakousku. Čtvrteční svátek Nanebevstoupení Páně totiž řada lidí spojí s víkendem a stejně jako každý rok vyrazí na jih do Alp nebo k moři do Itálie či k Jadranu. Další komplikace mohou nastat v okolí Brém, kde proběhne evangelický církevní sněm a chystá se tam na čtvrt milionu lidí. Německý autoklub ADAC varuje před zácpami mimo jiné v dálničním uzlu kolem Mnichova. Pro Čechy, kteří se vydají přes Německo, to znamená nejvíce problémů na dálnici A9, která vede od Norimberku na Mnichov, přetížené budou pravděpodobně i dálnice A8 a A95 od Mnichova na Salcburk a Garmisch-Partenkirchen. Očekávat lze také plné vlaky.

V Rakousku předpovídá autoklub ÖAMTC největší problémy na výpadovkách z Vídně, na Brennerské dálnici A13 směrem na Itálii a na Tauernské dálnici A10 k Jaderskému moři. Od středy do soboty se u korutanského Wörthersee koná setkání tuningových vozů, kde se podle ÖAMTC očekává až 100 tisíc diváků a hustý provoz v okolí Klagenfurtu.

Církevní svátek Nanebevstoupení Páně je dnem pracovního klidu jak v Německu a Rakousku, tak ve Švýcarsku, Francii a Nizozemsku. V německých spolkových zemích Bádensko-Württembersko a Sasko-Anhaltsko navíc dětem začínají prázdniny, v Hamburku naopak školní volno končí.

Dopravní omezení čekají na řidiče i v Itálii kvůli cyklistickému závodu Giro d'Italia. Vedle Brennerské dálnice A22 se nejvíce dotknou tahů z jihorakouského Villachu do Udine (A23) a z Verony do Benátek a Terstu (A4).

Zvýšený provoz a zácpy autokluby očekávají také ve Slovinsku a Chorvatsku. Při cestě z Rakouska do Slovinska ADAC varuje před možným zdržením u hraničního tunelu u Karavanek směrem na Lublaň (A2). Cestu po Chorvatsku zase mohou zkomplikovat uzavírky na silničním tahu ze Záhřebu přes Zadar na Split.