Od pondělí může více lidí na hromadné akce i další žáci do škol. Na Karvinsku platí specifika

Události ČT: Rozvolňování ve školách či v kultuře (zdroj: ČT24)

V pondělí se ruší další omezení přijatá kvůli pandemii koronaviru. Do škol mohou začít chodit žáci druhých stupňů základních škol a středoškoláci. Až na pět set osob se zvyšuje možný počet lidí na hromadných akcích, jako jsou svatby a bohoslužby. Stejná hranice nově platí pro kulturní a další veřejné události. Rozvolnění plně neplatí na Karvinsku kvůli lokálnímu ohnisku nákazy v Dole Darkov.

„Všechna čísla, která hodnotíme, zdaleka to není jenom jeden údaj, jasně ukazují, že rozvolňování má dál pokračovat, že plošně se není absolutně čeho obávat. Epidemie je v České republice zastavená,“ komentuje aktuální situaci šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek. 

S odstupem čtrnácti dnů můžou do lavic po dětech z prvního stupně základních škol také starší žáci. Docházka je ale i pro ně dobrovolná a nepovinná. Ředitelé přitom mají úplně volnou ruku v tom, jak a jestli vůbec druhý stupeň otevřou.

Příslušné ministerstvo počítá spíš jen s třídnickými hodinami nebo konzultacemi. Různé školy ale razí rozličný přístup.

Události: Další rozvolňování ve školách či v kultuře (zdroj: ČT24)

Kina i divadla otevřou až pro pět set diváků

Pro až pět set diváků a bez povinných dvoumetrových odstupů, byť s rouškami, mohou otevřít kina nebo divadla. Udělají to ale jen některá. Například síť Cinestar, která má třináct kin, sice zvýšený limit na počet diváků vítá, vyšší tržby ale kvůli tomu nečeká.

„To nařízení nám umožňuje prodat všechna sedadla v sále, ale neumožňuje nám stále prodej občerstvení,“ podotýká výkonný ředitel sítě Jiří Bradáč s tím, že bez popcornu a limonády si podle něj návštěvu kina nedokáže představit překvapivě mnoho lidí.

Ani divadlům nové uvolnění moc nepomůže. V Národním divadle moravskoslezském třeba bude do konce sezony už jen jedno baletní představení 16. června.„Přichází to strašně pozdě, takováhle opatření je dobré vědět měsíc dopředu,“ vysvětlil ředitel divadla Jiří Nekvasil.

Většina divadel proto zůstane do konce června zavřená a budou se připravovat na novou sezonu.

Hudební kluby musí stále zavřít hodinu před půlnocí

Až pět set lidí může nově i do hudebních klubů. Ale jen do jedenácti večer, pak mohou zůstat otevřené pouze venkovní prostory.

I ledový bar v pražských Karlových lázních tak zůstane dál zavřený. „Čtrnáct dní po rekonstrukci jsme ho museli vypnout. Tedy ne vypnout, protože to by všechno roztopilo, ale zavřít,“ říká spolumajitel klubu Miroslav Lipšanský.

95 procent klientů klubu jsou navíc zahraniční turisté, kteří zatím chybí. „My běžně otevíráme v devět večer, takže otevírat na dvě hodiny pro nás smysl nemá,“ dodává Lipšanský.

Více lidí může i na hrady a zámky

Limit až pět set lidí platí i nově pro hrady a zámky. Například na zámek v Lednici teď chodí zhruba 40 procent obvyklého počtu návštěvníků. Musí dělat třeba delší pauzy mezi jednotlivými prohlídkami a mít menší skupiny. 

Velkou změnu v návštěvnosti proto neočekávají ani na Karlštejně. Podle kastelána Lukáše Kunsta je pro hrady a zámky rozhodující hlavně povinnost držet 10 metrů čtverečních ve vnitřních prostorách na jednoho návštěvníka.

Na Karvinsku dále platí omezení

Další vlna rozvolnění se plně neprojeví na Karvinsku, kde platí specifická opatření krajských hygieniků. Až do odvolání se nesmí pořádat akce s účastí nad 100 osob. Hygienici rovněž zakázali návštěvy ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách.

Obce na Karvinsku také musí pravidelně dezinfikovat veřejná místa, například zastávky MHD, prostory úřadů, lavičky, dětská hřiště a sportoviště či zábradlí.