Obchvat Plzně má stavební povolení

Plzeň – Na podzim začne vznikat západní obchvat Plzně. Kraj získal stavební povolení na první ze dvou etap šestikilometrového tahu. Společně s městem Plzeň zaplatí region za západní obchvat miliardu korun – kraj se bude podílet třemi čtvrtinami. Podle hejtmana Milana Chovance jde o největší silniční stavbu v historii kraje.

Část potřebných peněz chce Plzeňský kraj získat od Evropské unie. „Na první 2,1kilometrovou etapu obchvatu, úsek Domažlická - Křimická (Chebská), podáme na konci března žádost o dotace z evropského programu ROP Jihozápad. V červnu nebo v červenci bychom měli znát rozhodnutí a pak podepíšeme smlouvy,“ přiblížil ředitel Správy a údržby silnic Plzeňského kraje Stanislav Liška.

Zatímco zahájení stavby první části obchvatu už nestojí nic v cestě, kraj začíná přemýšlet, co udělá s druhou etapou stavby. Nemá na ni peníze, proto by chtěl, aby stavbu převzal stát. Ten ale podle dřívějšího rozhodnutí plzeňského magistrátu zaplatí stavbu průtahu krajským městem, zatímco kraj a město se složí na obchvat – ačkoli i ten bude mít parametry státní silnice.

Vliv na dopravu v Plzni ale bude mít teprve po dokončení druhé etapy od Křimické na Karlovarskou třídu k hypermarketu Globus. „Vidím jedinou šanci, abychom, až se stavba první etapy rozběhne, jeli s panem primátorem na ministerstvo dopravy a dohodli se se státem na tom, že převezme dostavbu druhé etapy obchvatu. Pokud by stát řekl, že je ochoten o tom uvažovat, tak by se poté její příprava, zejména rozběhnuté výkupy, zintenzivněla,“ řekl hejtman Chovanec.

Na první část obchvatu, kudy má od roku 2013 projíždět 8 000 vozů denně, se budou moci řidiči napojit na okružní křižovatce na Nové Hospodě (u Borských polí), z Vejprnické ulice a ze zadních Skvrňan. „Samotná první etapa ale bude mít pouze ten smysl, že se vytvoří druhé napojení na Skvrňany,“ upozornil hejtman.