Nová auta z Česka: Hyundai i30 Blue a Kia Concept No3

Ženeva – Vedle Škody Yeti a nových verzí dalších modelů mladoboleslavské automobilky se na 79. ročníku ženevského autosalonu představily i další vozy, které mají původ v Česku. Jsou jimi nová ekologická verze Blue stávajícího kompaktního vozu od Hyundai i30 a také docela nové velkoprostorové vozidlo Kia No3. Obě auta se budou vyrábět v nošovické továrně korejského koncernu, do kterého patří Kia i Hyundai.

Hyundai i30 Blue se má dostat na trh letos v létě. Podobně jako ekologická vozidla jiných značek je i30 Blue vybavena několika podpůrnými systémy, které mají snížit spotřebu paliva a emise oxidu uhličitého. Na palubě má nová verze vozu segmentu C technologii ISG,
která vypíná chod motoru při stání nebo mění výkon alternátoru při zátěži nebo jízdě z kopce.

Ve voze je motor o objemu 1,6 litru s výkonem 126 koní. Oproti běžné verzi má mít Blue o sedm procent nižší emise – 142 gramů na kilometr.

Kia se opět pokusí o MPV

Automobilka Kia představila v Ženevě studii velkoprostorového vozu pod označením Concept No3. Vůz založený na tomto konceptu se má ještě letos začít vyrábět v závodě sesterské Hyundai v severomoravských Nošovicích.

Má se jednat o malé MPV a podle šéfa marketingu automobilky Kia v
Evropě Panu Vainama také o první „hezké“ MPV. „Vzhled nebude na druhém místě za užitnými vlastnostmi,“ charakterizoval Vainam No3. Přes čtyři metry dlouhý automobil s panoramatickou střechou a zlatavým interiérem vznikal v evropském designerském centru automobilky a bude určen pro evropský trh.