NKÚ funguje standardně, shodli se Klaus a šéf úřadu Dohnal

Praha - Prezident Václav Klaus a prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal se na společném setkání shodli, že instituce funguje standardně jako ve všech ostatních zemích. Klaus ve fungování NKÚ podstatné problémy neshledal. Úřad je od loňského září bez viceprezidenta, kdy rezignoval Dušan Tešnar. Jeho nástupce vyberou poslanci a poté jmenuje prezident.

Místopředseda sněmovního kontrolního výboru Libor Ježek (ODS) ale už dříve vyjádřil obavu, že výběr nového viceprezidenta bude trvat možná dlouho.

Dohnal o tom ale s prezidentem nejednal. „To je záležitost Poslanecké sněmovny, je to v jejich kompetenci a já do toho nezasahuji,“ uvedl s tím, že se k tomu nechce vyjadřovat. Už dříve ale připustil, že funkce viceprezidenta není v kontrolních úřadech obvyklá. V Evropě existují dva modely, kdy kontrolní úřad řídí buď nejvyšší úředník, nebo kolegium, zatímco český NKÚ má obojí.

Vybrat nového prezidenta NKÚ trvalo víc než dva roky. První prezident Lubomír Voleník zemřel v roce 2003 a instituci pak dočasně vedl její viceprezident Dušan Tešnar. Voleníkův nástupce František Dohnal uspěl v tajných volbách až na podzim 2005.