Nelegální alkohol likérky prodávaly běžně, tvrdí obžalovaný

Zlín – Prodej nezdaněného alkoholu byl u některých likérek běžný. Tvrdí to Michal Klösel, který dnes stanul před Krajským soudem ve Zlíně. Spolu s bratrem a dalšími pěti muži je obžalován v tzv. ostravské větvi metanolové aféry. Na prodej a distribuci jedovatého alkoholu, který jim obžaloba připisuje, doplatilo životem nejméně osm lidí. Minimálně třem obžalovaným hrozí až výjimečný trest.

Jak a kvůli komu zabíjel jedovatý alkohol na severu Moravy? Tzv. ostravskou větev metanolové kauzy dnes začal rozplétat Krajský soud ve Zlíně. K soudu dorazilo všech sedm obžalovaných, kteří jsou stíhaní na svobodě. Tři z nich jsou obviněni z obecného ohrožení, za které jim hrozí 12 až 20 let nebo výjimečný trest včetně doživotí. Soudní senát však i zbylé čtyři obžalované upozornil, že jejich jednání může kvalifikovat stejně.

Hlavními obžalovanými jsou Michal a Miroslav Klöselovi, kteří otrávený alkohol nakoupili od prodejce Martina Jirouta. Tomu už soud uložil 16 let vězení. Klöselovi na sever Moravy přivezli celkem 2 300 litrů smrtící směsi. Podle žalobce se pak přes distributory Martina Posládka, Martina Svobodu a Václava Zlámala dostal závadný alkohol až ke spotřebitelům. Celkem na Ostravsku metanol zabil pět lidí.

Ohrožování zdraví závadnými potravinami se údajně dopustili i další dva muži spadající do ostravské větve, a to Petr Čagan a Bohumil Malátek z Přerovska. Čagan údajně opatřil Malátkovi nejméně 150 litrů otráveného alkoholu, po jehož vypití zemřeli na Přerovsku tři lidé. Čagan prý dodal i alkohol do Brna, kde konzumaci nepřežil další muž. Sám Čagan to dnes u soudu popřel a vinu odmítl.

Zavedený byznys?

Michal Klösel se dnes u soudu omluvil poškozeným a pozůstalým. Přiznal, že s Jiroutem obchod dohodl. Důvodem prý byla kontrola celníků u jeho zaměstnavatele, likérky HP premium, která kvůli tomu nemohla dodávat levný nelegální alkohol. Podle něj ho likérky tehdy prodávaly běžně. Stával prý 50 až 60 korun za litr. „Pan Jirout s alkoholem obchodoval déle. Předpokládal jsem, že má výrobnu. Neměli jsme žádné tušení, že alkohol je závadný,“ uvedl Michal Klösel. Šestilitrové barely alkoholu opatřené etiketou likérky pak putovaly do prodeje za sto korun za litr.

Klösel dodal, že za dodávku měl domluvenou provizi a že alkohol kupoval Posládek. Jeho bratr Miroslav údajně jen u Jirouta po propuknutí aféry kontroloval, zda je alkohol v pořádku. Totéž u soudu tvrdil i Miroslav Klösel. Posládek a Svoboda vypovídat odmítli. Oba na policii tvrdili, že alkohol pro havířovské stánky odebírali z likérky HP premium a že o jeho kontaminaci metanolem nevěděli. Vypovídat odmítl také Zlámal.

Hlavní líčení pokračuje výslechem dalších obžalovaných. K dnešnímu dni má soud naplánováno minimálně deset jednacích dní, rozsudek se tak dá očekávat nejdříve v řádu týdnů či měsíců.

Metanolová kauza

Aféra kolem ilegální výroby lihovin, které obsahují toxický metylalkohol, vypukla začátkem září 2012. Tehdy se dva hlavní míchači Rudolf Fian a Tomáš Křepela pokusili vyrobit nezdaněný líh. Místo toho vytvořili 10 tisíc litrů směsi, která obsahovala 50 procent metanolu, který je pro lidský organismus silně toxický. Takto vyrobená směs pak putovala přes síť distributorů až mezi lidi. Následkem otravy zemřelo více než 50 lidí, na 150 dalších má po otravě poškozené zdraví.

Státní zástupce podal v lednu obžalobu na 31 lidí. Obžaloba postihuje jen období do konce roku 2012. Hlavním aktérům klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím. Případy řeší soudy po celé zemi. Proces s hlavní zlínskou větví skončil v květnu: dva hlavní míchači dostali doživotí, distributor Jiří Vacula pak 15 let vězení.

Aféra upozornila na rozsáhlý byznys s nezdaněným alkoholem. Kvůli otravám vyhlásil tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) téměř měsíc trvající prohibici. Stát na kauzu reagoval změnou Zákona o povinném značení lihu: prodávat alkohol smí jen obchodníci s koncesí, zmenšila se povolená velikost balení, byly zavedeny nové kolky, výrobci skládají kauci a s alkoholem pracují v prostorách, na které mohou pomocí kamer nonstop dohlížet celníci.