Narodil se jako první v samostatné republice. „Zlatý střed mezi Západem a Východem,“ říká o Česku

Události: Jakub Vala se narodil jako první v samostatném Česku (zdroj: ČT24)

Narozeniny neslaví na Nový rok jen Česká republika, ale i Jakub Vala. Vteřinu po půlnoci v úvodu roku 1993 se narodil v Třebíči. Stal se tak prvním člověkem, jemuž úředníci do rodného listu napsali místo Československa už jen název samostatného českého státu.

V tehdejším Večerníku ČT maminka čerstvě narozenému Jakubovi přála kromě zdraví, štěstí a úspěchu také „méně takovýchto veřejných vystoupení“. Přání říkala slovensky, protože byla slovenské národnosti. „U nás doma se vždycky mluvilo česky. Ale slovensky samozřejmě umím,“ podotýká Vala.

To, co mu dala matka do vínku, se podle něho vyplnilo částečně. „Myslím, že mám velmi dobrý život. Ta mediální pozornost, ta se moc nevyplnila, i když v podstatě jde o věc, na které nemám žádnou zásluhu. A jinak jsem úplně normální, obyčejný člověk,“ říká.

Přání do života dostal novorozenec od Klause i Kubišové

Začátek života ale obyčejný neměl. Na křtiny přijel tehdejší ministr zdravotnictví Petr Lom. „Přeji, abys s naší novou republikou zdárně společně vyrůstal a stal se jejím hrdým a svobodným občanem. Také ti dále přeji, abys vyrůstal šťastně a spokojeně ve své rodině a do tvého dospělého života ti přeji, aby ses mohl uplatnit podle svých představ,“ popřál ministr Jakubovi. 

Jakub Vala na snímku z ledna 1993
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

O kmotrovství se podělily známé osobnosti. Přání prvnímu novorozenci České republiky věnovali i vnučka T. G. Masaryka Herberta Masaryková, tehdejší premiér Václav Klaus a předseda sněmovny Milan Uhde, arcibiskup pražský a primas český Miloslav Vlk, bývalý československý a první český prezident Václav Havel, nestor české pediatrie Josef Švejcar, zpěvačka Marta Kubišová, dirigent Jiří Bělohlávek a olympijští vítězové Dana a Emil Zátopkovi.

Jakub Vala je dnes, stejně jako samostatný český stát, už třicátník. Pracuje jako ekonom a žije v Česku. „Česká republika je nádherná země. Nás nezasahuje ani ta východnější chudoba, ani takovéto západní šílenství, takže zlatý střed,“ domnívá se.

Hokejista Doudera: Slováci jsou pro mě jako Češi

Za jinou zemi by Česko neměnil ani hokejový obránce Milan Doudera – i ten je stejně starý jako Česká republika. Ani u něj den narozenin nezůstává úplně bez povšimnutí. „Když někde na úřadech hlásím datum narození, většinou se nad tím úřednice pozastaví a pokecají se mnou na tohle téma,“ prozradil.

Doudera hraje za Oceláře Třinec. Hokejistům podle něj Česko nabízí dost příležitostí. S Třincem vyhrál nejvyšší soutěž už třikrát. Zemi také reprezentoval. Československé souboje ale za derby nikdy nepovažoval, i když sám Československo už nezažil. „Ke Slovákům mám vztah, jako kdyby to byli Češi. Nějakou rivalitu tam vůbec nevnímám,“ tvrdí. Právě ze Slovenska navíc pochází řada jeho klubových spoluhráčů.