Na vedlejších silnicích jsou zbytky sněhu, pozor na ledovku

Praha - Relativně teplé počasí bude v České republice pokračovat i v příštích dnech a přidají se poměrně vydatné dešťové srážky. Meteorolové i dnes varují před ledovkou a náledím. Hlavní silniční tahy jsou holé a většinou mokré. V Libereckém kraji sněžilo. Vedlejší vozovky jsou na Jihlavsku a Pelhřimovsku pokryté zledovatělou vrstvou sněhu krytou posypem, místy s vyjetými kolejemi. Zbytky sněhu většinou zůstávají na silnicích nižších tříd v horských oblastech. Řidiči musí jízdě nadále věnovat zvýšenou opatrnost, doporučují silničáři. Neprůjezdná je stále železniční trať ze Smržovky do Josefova Dolu na Jablonecku, kterou v úterý večer zablokoval ledový masiv.

V Královéhradeckém kraji v noci na dnešek sněžilo, někde byly sněhové přeháňky i dnes ráno. Na Trutnovsku leží na silnicích zbytky rozbředlého sněhu. Na silnici k hraničnímu přechodu Pomezní Boudy v Krkonoších leží zledovatělá vrstva ujetého sněhu krytá posypem.

Slabá vrstva nového sněhu je dnes ráno po přeháňkách na šumavských silnicích. Jinak jsou vozovky v Plzeňském kraji díky oblevě už většinou holé a mokré, pouze místy zůstávají na vedlejších silnicích zbytky zmrzlého sněhu.

Ve středních Čechách dnes místy komplikuje jízdu mlha. Její výskyt byl po ránu především na Příbramsku. Řidiči zde navíc mohou narazit na zledovatělé zbytky sněhu kryté posypem.

Meteorologové předpovídají na půlku ledna oteplení až na 11 stupňů Celsia, poté by se až do konce měsíce měly denní teploty pohybovat kolem nuly. Typické zimní počasí nepřinese podle předpovědí ani začátek února.

Opatrnou jízdu doporučují motoristům silničáři v Libereckém kraji. Silnice jsou po nočním sněžení většinou mokré nebo na nich leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Sněžilo hlavně od středních a vyšších poloh, kde napadalo až do čtyř centimetrů sněhu, v nižších polohách asi jeden centimetr. Pluhy musely vyjet například na silnice v okolí Bedřichova.

Na železnici ze Smržovky do Josefova Dolu dnes musí pracovníci Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) odstranit led, který v úterý večer trať zablokoval. Provoz v úseku by měl být obnoven do 12:00, uvedl mluvčí SŽDC Pavel Halla. Pro cestující je po dobu výluky zajištěna náhradní autobusová doprava.