Na podzim odjeli, teď se vrací. Řada Izraelců ale na českých univerzitách skončila úplně

Desítky studentů z Izraele, kteří se vzdělávají na českých univerzitách a po říjnovém útoku Hamásu odjeli do vlasti, se vrací zpět do Česka. Nejčastěji jde u studenty lékařských oborů. ČT to potvrdily oslovené univerzity. Řada studujících ale na podzim dostala povolávací rozkaz a dál zůstává na Blízkém východě. Povinnosti proto plní individuálně na dálku nebo studium zcela ukončili.

„O tom, že jsou povolaní do izraelské armády a že tedy musí odjet do své vlasti, nás ještě v minulém kalendářním roce informovalo celkem šest studentů. Jsme velmi rádi, že pět z nich už je v pořádku zpět,” uvádí mluvčí Univerzity Palackého v Olomouci Egon Havrlant. Izraelci podle něj zatím pokračují ve studiu bez problémů, zameškali maximálně pět týdnů výuky. S jedním studentem vysoká škola komunikuje o možném přerušení studia.

Z celkem 348 Izraelců, kteří se vzdělávají na Univerzitě Karlově, studium zatím přerušilo osm studentů, část ho pak ukončila úplně. „Studia úplně zanechalo patnáct studujících. V zimním semestru bylo na Karlově univerzitě šest studujících na výměnném semestrálním pobytu přes meziuniverzitní smlouvy, z nichž dva odjeli na povolávací rozkaz,” popisuje situaci mluvčí UK Karlovy Václav Hájek.

V Izraeli si mohou plnit praxi

Nejčastěji ale studenti své vzdělání s pobytem doma v Izraeli kombinují. Nejvíc studujících původem ze židovského státu se v Česku připravuje na profesi lékaře. Většina z nich vyjíždí do vlasti na několik týdnů, pak se vrátí zase zpět do Česka.

„Celkově se na naší fakultě jedná o přibližně dvacet studentů a studentek. Delší pobyt s povoláním do armády se týká zhruba čtyř studentů,” říká proděkan 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy David Marx.

Medici si mohou v Izraeli plnit také praxi v nemocnicích. „Víme o několika případech studentů z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, jde o jednotky osob, které jsou momentálně na praxi v nemocnici v Izraeli. Jsme s nimi ve spojení, mohou dělat zkoušky on-line, jsme připraveni k nim být maximálně vstřícní,” říká mluvčí Masarykovy univerzity Radim Sajbot.