Na instalatéra lidé čekají i měsíce. Zájem o obor roste

Události: Dlouhé čekání na řemeslníky (zdroj: ČT24)

Čekat na instalatéra i celé měsíce není výjimkou. Zakázek stále přibývá, a to včetně těch náročnějších, jako je třeba montáž tepelných čerpadel nebo jiných energeticky úsporných zařízení do domácností. Podle vedení cechu instalatérů navíc během pár let odejdou silné ročníky do penze.

Lydia Weberová si už loni na podzim objednala krbovou vložku s výměníkem, která jí má vytápět celý dům. Od listopadu ale čeká na připojení instalatérem. „První řemeslník, který slíbil, že přijde hned po Vánocích, onemocněl a přišel až za tři měsíce,“ líčí s tím, že na dalšího instalatéra čeká už přes tři týdny.

Hlavně u složitějších zakázek se čekací doba protahuje na týdny i měsíce. „U topení musejí pochopit, jak to funguje, a je to pro řemeslníky, kteří už něco mají za sebou. A těch tolik není,“ vysvětluje místopředseda Cechu instalatérů ČR a učitel na Akademii řemesel Praha Petr Fišer.

Už při škole chodí současní učni na praxe do firem, které je po závěrečných zkouškách často rovnou zaměstnají. Jistota budoucí práce i slušné výplaty je teď na učební obor láká ve velkém. Nárůst počtu přihlášek zaznamenaly odborné školy ve dvou posledních letech.

Uspokojit poptávku ještě potrvá

Například na zmiňované učiliště v pražském Braníku se loni hlásilo osm desítek zájemců, do prvního ročníku jich brali ale pouze třicet. „Přišlo mi, že je hodně práce a málo lidí, co to dělá. Chtěl bych se věnovat třeba i modernějším technologiím, jako jsou podlahová vytápění nebo tepelná čerpadla,“ nastiňuje důvody pro svůj výběr učeň Lukáš Kyselka.

„Věřím tomu, že bude trvat ještě chvilku, než se to zaplní. Ale že snad obor začne pokrývat poptávku,“ konstatuje Fišer.

Jen úřady práce v současnosti evidují přes čtyři stovky volných míst na pozici instalatér, topenář.